Saopštenje FIBA o sudijskim greškama – Srbin “preživeo” seču

Završena je prva faza Evrobasketa, a uoči početka nokaut faze određeno je 20 sudija koje će deliti pravdu.

Prvenstvo je počelo 44 arbitra, a u Berlinu će ih biti 24. Među njima se našao i jedan srpski arbitar, Aleksandar Glišić.

Kao i uvek sa FIBA sudijama, i ovog puta je bilo puno kontrovrzi, a najveći propusti viđeni su u duelima Litvanije i Nemačke, odnosno, Turske i Gruzije.

Nestajale su 22 sekunde, nisu se izvodila slobodna bacanja posle tehničke greške i zbog toga su te sudije eliminisane sa turnira.

To je FIBA i zvanično potvrdila saopštenjem:

“Trojica sudija i komesar sa tog meča neće ići u Berlin, priznajemo da je tu napravljena velika greška. Druga greška je napravljena tokom meča Turske i Gruzije. Analizom je utvrđeno da je sudija zaustavio sat pomoću uređaja koji se nalazi na njegovoj uniformi, ali je jedan od igrača u toj gužvi ponovo aktivirao sat slučajno. Uveli smo dodatne mere kako bismo sprečili da se tako nešto ponovi i da i arbitri sude na visokom nivou
“, navodi se u saopštenju.

“Nihove performanse se prate od strane nepristrasnih sudijskih eksperata i prati se njihovo suđenje, kako individualno, tako i kao tim. FIBA će nastaviti da prati sve i da uvodi dodatne mere, ali će u isto vreme štititi sve arbitre i zato pozivamo sve, kao i igrače na terenu da pokažu poštovanje na parketu”
, istakli su iz FIBA.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × two =