Sastali se Vučić i Lajčak: “Proces će se nastaviti”; “Nikakvog priznanja Kosova neće biti”

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je večeras da će se narednih dana nastaviti pregovori.

To je poručio nakon odvojenih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem,

Lajčak je na Tviteru naveo da je danas, zajedno sa izaslanicima Nemačke i Francuske Jensom Pletnerom i Emanuelom Bonom, imao “važne i opširne razgovore” sa Kurtijem u Prištini i Vučićem u Beogradu kako bi, kako je naveo, “ispitali opcije za napredak u dijalogu”.

“Proces će se nastaviti naredniih dana”, poručio je Lajčak. Lajčak se danas, u društvu Pletnera i Bona, prvobitno sastao u Prištini sa Kurtijem, a potom i sa Vučićem u Beogradu.

Podsetmo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Lajčakom, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom. Reč je o savetnicima za spoljnu i bezbedonosnu politiku Republike Francuske Emanuel Bon i Savezne Republike Nemačke Jensom Pletnerom.

Takođe, sastanku je prisustvovao predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Kako je ranije najavljeno portparol Evropske komisije Peter Stano, cilj ove posete je, po njegovim rečima, “istraživanje mogućnosti za napredak u dijalogu” Beograda i Prištine.

“Razgovor o budućnosti Srbije, a nikakvog priznanja Kosova neće biti”, napisao je Vučić i dodao:

“Upravo razgovaram sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i sa savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Republike Francuske i Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, uvek spreman na kompromisna rešenja, u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN. Nema predaje! Živela Srbija!”

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eight − 7 =