Sednica završena za danas: Novi poslanici položili zakletvu, sutra se nastavlja 

Poslanici Skupštine Srbije završili su današnji rad na posebnoj sednici na kojoj je mandatar Miloš Vučević predstavio ekspoze i na kojoj se raspravljalo o izboru članova vlade.

“Ponosan što će Vlada biti deo politike koja razvija Srbiju”

Vučević je izjavio da je ponosan što će njegova vlada biti deo kontinuiteta politike koja razvija Srbiju i podiže životni i ekonomski standard njenih građana.

“Mi nismo pravili diskontinuitet. Nismo to nijednog trenutka prikrivali ili na bilo koji drugi način prikazivali u drugom kontekstu. Mi od toga ne bežimo. Naravno da svaka vlada donosi neku određenu novu energiju i nove izazove, ali suštinski ovo jeste vlada kontinuiteta u odnosu na prethodne vlade”, rekao je Vučević odgovarajući Branku Pavloviću iz poslaničke grupe “Mi-Glas iz naroda”.

Odgovarajući na kritiku Pavlovića da fiksni kurs dinara uništava srpsku privredu, mandatar je rekao da je ponosan što je kurs dinara stabilan od leta 2012. do danas.

Stabilan kurs je sidro makroekonomske stabilnosti i sigurnosti jedne države. Da nemamo stabilan kurs dinara ne bi bili atraktivni za toliki broj investicija koje imamo, i stranih ali i domaćih. Upravo ta predvidivost kursa dinara je nešto što garantuje stabilnost i isplativost svake investicije. To je nešto što investitori očekuju”, rekao je Vučević.

Dodao je i da je to dobro za građane, jer im nudi izvesnost koja se reflektuje na makroekonomsku stabilnost.

Novi poslanici kojima je danas potvrđen mandat položili su zakletvu u Skupštini Srbije

Zakletvu su položili Staša Stojanović, Nataša Ivanović, Nikola Lazić, Igor Jakšić, Dane Stanojčić, Tatjana Petrović Stojković, Mladen Grujić, Nikola Bokan, Branko Vujković, Ilo Mihajlovski, Dragan Ninković, Jelena Bogdanović, Dušan Radosavljević, Igor Braunović, Nataša Bogunović i Rejhan Kurtović. O

ni su došli na upražnjena mesta poslanika koji su zbog prelaska na novu funkciju podneli ostavke.

Vučević: Meni je Srbija iznad svega, i ovog posla sam se prihvatio jer je to moja kuća

Nestorovićevi poslanici neće glasati za izbor nove Vlade Srbije i kritikovali su ekspoze mandatara, u oblastima EU, pravosuđa, i KiM.

Vučević je njihovu kritiku ocenio kao čistu propagandu i neodgovorno prema državi Srbiji. 

“Što se tiče EU precizno sam govorio o našim planovima i odnosima sa EU i EU sa Srbijom. Kao neko ko nije evrofanatik, već kao neko ko je realno sagledao EU, reći ću vam šta je najveća vrednost EU i koja bi za Srbiju mogla da bude najznačajnija. To je mir. Nijedan sukob nije se dogodi na teritoriji zemalja članica Evropske unije”, rekao je mandatar.

“Nisam ni zaljubljen ni zaslepljen niti mislim da je tamo sve idealno. EU nije pitanje intimnog osećanja već pitanje racionalnog sagledavanja. Evropska unija nije utopija, apstraktna  tvorevina, niko nije ušao u EU iz međusobne ljubavi, već iz praktičnih i političkih i ekonomskih razloga. To su interesi koji bi i nas trebalo da opredeljuju. Najveći deo svog izlaganja posvetio sam KiM. Ne odustajem od Kosova i Metohije. Kosmet je neotuđivi deo teritorije Republike Srbije. da ne bude da se nešto priprema, da će neko od nas nešto da potpiše, otpiše, preda. Kad sam se prihvtio mandata, prihvatio sam da sam mandatar u Vladi Republike Srbije u kojoj je Kosovo i Metohija. To je za mene svetinja”, rekao je Vučević.

Vučević je istakao i da je neko pokušao neustavnim, političkim, pritiscima da potčini sebi pravosuđe i da smo kroz tu reformu izgubili plejadu sudija i tužioca. Mandatar se dodatakao i tvrdnje o nezaposlenima i radnim mestima i rekao da svako može da vidi da je daleko veća ponuda radnih mesta u Srbiji. Što se uslova rada i visine zarada tiče, rekao je da je to nešto o čemu će konstantno morati da se vodi računa.

Ministri se ne biraju u ambasadama i tajkunskim firmama

Mandatar Vučević rekao je da se ministri ne biraju u ambasadama, već u Skupštini.

“Srbija je nezavisna, slobodna i suverena država. Mi poštujući sve naše međunarodne partnere i prijatelje. Mi odluke donosimo samostalno i u pogledu ljudi koje kandidujemo na najvažnije državne funkcije pa tako i za članove vlade, odnosno za ministre. Bar od 2012. Vlada se bira na osnovu skupštinske većine, a skupštinska većina se dobija voljom građana. Ne pravi se više ni u ambasadama ni u restoranima ni u tajkunskim firmama”.

Govoreći o EU rekao je da je to put Srbije, ali da pažljivo pratimo šta se dešava i na drugim delovima sveta.

“Sve što je u interesu Srbije to će biti deo naše međunarodne politike”. 

Skupština potvrdila mandate poslanicima koji dolaze na upražnjena mesta

Skupština Srbije potvrdila je danas mandate narodnim poslanicima koji će zauzeti poslanička mesta u parlamentu, umesto onih koji su ranije podneli ostavke zbog odlaska na ministarske funkcije. Predsednica Skupstine Ana Brnabić navela je da su mandati potvrđeni narodnim poslanicima Staši Stojanović, Nataši Ivanović, Nikoli Laziću, Igoru Jakšiću, Danu Stanojčiću, Tatjani Petrović Stojković, Mladenu Grujiću, Nikoli Bokanu, Branku Vujkoviću, Ilu Mihajlovskom, Draganu Ninkoviću, Jeleni Bogdanović, Dušanu Radosavljeviću, Igoru Braunoviću, Nataši Bogunoviću i Rejhanu Kurtoviću. Poslaniku Đorđu Milićeviću konstatovan je prestanak poslaničkog mandata pošto je podneo ostavku. 

Vučević o nezainteresovanosti opozicije o KiM

“Kao mandatar sam došao pred vas da vam predstavim program i sastav vlade, da o njemu razgovaramo, raspravljamo, a u ovim prvim izjavama nisam čuo želju uopšte da se razgovara ono šta sam predstavio”.

Vučević kaže da je shvatio da većina poslanika opozicije to nije ni slušala jer je bila van sale, odnosno stalno su izlazili i ulazili.

“Posebno je bilo problematično kada sam govorio o Kosovu i Metohiji. Dobacivali ste mi da to ubrzam i preskočim. Kada sam pričao detaljno o KiM jedan od takozvanih vođa opozicije mi je rekao da to preskočim i da je to dosadno”.

Ćuta je pokazao ogledalce Milici Đurđević Stamenkovski, na šta je Vučević rekao da je ponosan na svakog predloženog ministra te da svako treba da se pogleda prvo u ogledalo pa onda da kritikuje druge. 

Jovanov: Bio je opširan ekspoze, ali nijedna reč o borbi protiv alkoholizma

Poslanik Milenko Jovanov govorio je o poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti, koji je govorio pre njega.

“Bio je opširan ekspoze, ali nijednu reč niste rekli o borbi protiv alkoholizma. A, kao što vidite, i Skupština pati, a neki boluju od alkoholizma. To vidite i sami. Isti ovaj govor Ćute slušali smo isto kada je birana predsednica Skupštine, samo što je tada iz novčanika vadio Vesićevu sliku, a danas vadi ogledalce sa puderom. Ekolog koji je sproveo iz toaleta cev u reku i to njegove komšije pričaju. Od toga i od tako nekog ne možete očekivati da kaže nešto smisleno o ekspozeu.” 

Novaković pokušao da izazove incident, Brnabićeva ga udaljila sa sednice

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić izrekla je Borislavu Novakoviću meru udaljenja sa sednice.

“Imate usta pa možete da pričate. Nemate nikakvo pravo da prilazite mandataru. Nemate nikakvo pravo da ga fizički ugrožavate i da mu ne date da govori. Sram vas bilo i sramota. Mogli ste da se javite za reč, niste smeli i ne smete da prilazite bez pitanja. Drago mi je što su svi građani mogli da vide kako izgleda vaša politika nasilja i nepoštovanje ovog doma. Drago mi je što je ceo diplomatski kor mogao da vidi šta radite.”

Ona je takođe izrekla opomenu Srđanu Milivojeviću zbog ometanja govornika i dobacivanja.

Vučević izložio ekspoze

Vučević je izjavio da će vlada koju će predvoditi biti u najvećoj meri vlada kontinuiteta. On je istakao da je naša država, nakon fiskalne konsolidacije 2014, ušla u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × 3 =