SKANDAL! NA POMOLU HAOS: Amerikanci postavili radikalnog teroristu na čelo savezničkih snaga!

Civili i pojedini militanti u Al-Tanfu na jugoistoku Sirije navodno su protestovali protiv odluke koalicije koju predvode SAD da smeni Muhanada Talu sa njegove pozicije vođe najveće frakcije u toj oblasti, Maghaveir al-Thovra (MaT). Protesti su počeli 27. septembra u izbegličkom kampu Rukban, koji se nalazi samo nekoliko kilometara od garnizona koalicije u Al-Tanfu.

Tala, koji je osnovao MaT 2016. uz podršku koalicije predvođene SAD, bivši je pukovnik Sirijske arapske armije (SAA) koji je prebegao na početku rata. Koalicija je otpustila Tala prošle nedelje, zamenivši ga Muhamedom Faridom Kasemom koji je služio kao kapetan SAA pre nego što je prebegao da se pridruži pobunjenicima i kasnije formirao Brigadu mučenika Al-Karjatajn u Al-Tanfu koju podržavaju SAD.

Demonstranti su se poslednjih dana okupili unutar koalicionog garnizona predvođenog SAD da zahtevaju povratak Tale, koji je navodno smenjen sa svojih pozicija kao rezultat njegove nedavne posete Turskoj. Neki od demonstranata su upozorili da je novi lider MaT-a Kasem nasilni radikal.

Oko 200 američkih vojnika i 300 militanata MaT obično je raspoređeno u garnizonu Al-Tanf. Koalicija koju predvode SAD održava zonu zabrane letova od 55 kilometara oko garnizona. Zona zabrane letova pokriva Rukban, gde su prisutne stotine drugih militanata.

MaT je odgovoran za bezbednost i većinu administrativnih pitanja u Al-Tanfu, zbog čega su mnogi civili, pa čak i neki militanti, zabrinuti zbog dolaska novog radikalnog lidera.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 + eight =