Smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i gojaznosti – hrana koja treba da se nađe u vašem tanjiru

Kineski i britanski naučnici su otkrili da ljudi koji redovno jedu ljutu hranu ne samo da produžavaju svoj životni vek, već smanjuju i rizik od teških oboljenja poput raka, srčanih i respiratornih bolesti.

“Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta”, ističe se u studiji tima međunarodnih istraživača, prenosi Dnevno.hr.

Višegodišnje posmatranje i analiziranje navika oko 500.000 Kineza, starih od 30 do 79 godina, pokazalo je da su osobe koje su gotovo svakodnevno jele začinjenu i ljutu hranu živele duže i ređe obolevale od smrtonosnih bolesti.

“Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjene hrane na ljudsko zdravlje”, tvrde stručnjaci sa Oksforda, Harvarda i kineske Akademije medicinskih nauka.

Oni pretpostavljaju da glavnu ulogu ima kapsaicin, aktivna komponenta koja se nalazi u ljutim papričicama i koja ima antioksidantno i antiupalno dejstvo, što pomaže u borbi protiv gojaznosti i pojave raka.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − 1 =