ŠOK TVRDNJA: Zvicer ima podršku kolumbijskih kartela – menja poziciju na PET dana

Radoje Zvicer, šef kavačkog klana i dalje se uspešno skriva od policije i suparničkih kriminalnih klanova. Koji su mehanizmi skrivanja šefova krimi kartela i šta je potrebno da se oni lociraju?

– Kada je reč o visokopozicioniranom kriminalu postoje obaveštajni i kontraobaveštajni poslovi koji treba da zaštite kriminalce ne samo od policije i zakona nego i još više od suprotstavljenih klanova, najbolje što može da im se desi je da budu privedeni – rekao je Radenković i dodao:

– Skrivanje kriminalaca, pogotovo šefova klanova je veoma zahtevan i skup posao naročito kad se radi o vođama klanova. Treba izabrati lokaciju, stvoriti novi identitet, dobiti podršku kriminalnih klanova na toj lokaciji. Potrebno je stalno menjati identitete i pozicije na kojima se nalaze. Kažu mesec dana u proseku, a to nekad bude i na pet dana – kaže Radenković.

– Činjenica da su bili na odsluženju kazne može da bude od pomoći u procesu identifikacije, jer ne možeš da promeniš linije na prstima, a to im se uzima kada služe kaznu. Postoje brojne istražne metode, podebno za praćenje finansijskih tokova, zato kriminalci sa sobom nose mnogo keša – rekao je advokat Predrag Savić.

– Logično je da je Zvicer za svoje privremeno prebivalište izabrao Panamu jer se ona oslanja na Kolumbiju, zemlju u kojoj se proizvodi najviše kokaina. Tu se oslonio i na podršku kolumbijskih kartela – tvrdi Radenković.

Oba sagovornika se slažu da je nemoguće ovakve slučajeve rešiti bez međunarodne policijske saradnje.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

8 − seven =