“SPREMNI SMO!” Finski general otkrio da se njegova zemlja decenijama priprema za rat sa Rusijom!

Finska se decenijama priprema za ruski napad i pružila bi snažan otpor ako do toga dođe, rekao je nedavno glavnokomandujući vojnih snaga te države.

Skandinavska zemlja izgradila je velik arsenal. Ali osim vojne opreme, general Timo Kivinen kaže da je ključan faktor to što bi u slučaju napada Finci bili motivisani da se bore.

 Najvažnija linija odbrane je ona između ušiju, kao što to rat u Ukrajini upravo dokazuje – rekao je Kivinen u intervjuu.

Finska je dvaput ratovala protiv Rusije

Finska je 40-ih godina ratovala dvaput protiv svoga istočnog komšije s kojim deli 1.300 kilometara dugu granicu. Zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla da napadne kao Ukrajinu 24. februara, neutralna Finska podnela je zahtev za učlanjenje u vojni savez NATO.

Od Drugog svetskog rata Helsinki je na visokom nivou vojne spreme.

– Sistemski smo razvijali svoju vojnu odbranu za ovakvu vrstu rata koji se događa u Ukrajini, uz masovnu upotrebu vatrene moći, oružanih i vazdušnih snaga – rekao je Kivinen.

 Ukrajina je težak zalogaj (za Rusiju), a bila bi i Finska – rekao je.

U ratovima s Rusijom stradalo je 100.000 Finaca

Oko 100.000 Finaca stradalo je tokom dva rata koje je Finska vodila protiv Sovjetskog Saveza i izgubila je desetinu teritorija.

Nacija od 5.5 miliona stanovnika ima ratnu vojnu snagu od oko 280.000 vojnika s 870.000 uvežbanih rezervista. Nije ukinut vojni rok za muškarce kao u mnogim drugim zapadnim nacijama nakon kraja Hladnog rata.

Zemlja ima takođe jednu od najboljih artiljerija u Evropi kao i krstareće projektile s dometom do 370 kilometara. Troši 2 odsto svog BDP-a na odbranu, što je više od mnogih zemalja članica NATO-a.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

7 − six =