SRBI SAMI KREĆU U FORMIRANJE ZSO! Uskoro velika Skupština srpskog naroda sa KiM: Evo kako će izgledati, ko će biti predsednik i gde će biti sedište

Srbi na Kosovu i Metohiji planiraju da samostalno krenu u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), saznaje se nezvanično.

U planu je da se u narednom periodu održi velika Skupština srpskog naroda sa Kosova i Metohije, na kojoj bi bila proglašena ZSO i ustanovljeni organi Zajednice, otkriva sagovornik upućen u planove Srba sa severa.

– Plan je da se uskoro krene u formiranje Zajednice srpskih opština i njenih organa, a za prvog predsednika ZSO bio bi predložen Dragiša Milović, ugledni doktor i bivši predsednik opštine Zvečan – otkriva sagovornik.

Sedište ZSO bi bilo u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor objašnjava da su dešavanja poslednjih nedelja uticala na ovakvu odluku, pre svega porast nasilja, hapšenja Srba i upad specijalaca kosovske policije na sever.

– Briselski sporazum potpisan je pre više od 10 godina. Više od 3.700 dana nije formirana Zajednica srpskih opština, a posle svega što trpimo poslednjih dana jasno je da niko to zaista i ne želi: ni vlast u Prištini, ni međunarodna zajednica. Zato ćemo uzeti stvar u svoje ruke – kaže izvor.

Sagovornik ističe da su sve nemile scene i teror koji Srbi trpe učinili da se sada, pored protesta, razmišlja o mogućim akcijama i građanskoj neposlušnosti.

Ovo će biti organi ZSO

  • Skupštinu, kao najviše telo, činiće predstavnici koje imenuje svaka skupština opština članica iz redova izabranih odbornika.
  • Predsednik predstavlja Zajednicu, a njemu pomaže potpredsednik. Predsednika i potpredsednika bira Skupština iz redova odbornika opština članica i njihovih gradonačelnika.
  • Savet koji je sastavljen od najviše 30 članova iz redova stanovnika opština članica, uključujući sve gradonačelnike opština članica.
  • Odbor koji se sastoji od sedam članova koje bira Skupština iz redova gradonačelnika i stanovnika opština članica.
  • Administracija, na čelu sa šefom Administracije.
  • Кancelarija za žalbe, koja će imati mandat da preispituje žalbe u vezi sa ciljevima.

Srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven + 17 =