“Srbija će odbiti, a kada Rusi izgube…”

Profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta „Džons Hopkins“ Danijel Server izjavio je da očekuje da će Srbija odbiti uvođenje sankcija Rusiji.

Prema njegovim rečima, realnije je da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu.

“Zapad će očekivati uvođenje sankcija. Očekujem da će Srbija to odbiti – kao što to čini od februara“, rekao je Server za Glas Amerike i dodao da će Srbija ipak možda želeti da se odmakne od sfere ruskog uticaja.

“To bi se moglo dogoditi kada Moskva izgubi rat u Ukrajini. Ipak, realnije je da se Srbija okrene Kini, nego Zapadu. U svakom slučaju, novi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je žustri zagovaravač bliskih odnosa sa Moskvom. Jednom mi je rekao da je Srbiji potreban zagrljaj ruskog medveda. To ne predstavlja moje viđenje orijentacije prema Zapadu“, kazao je Server.

Server je pozdravio činjenicu da je izvršna vlast Srbije konačno formirana, ali da ne razume razloge zbog kojih se čekalo čitavih pola godine.

“Bio bih iznenađen ukoliko bi aktuelne vlasti unapredile reformski proces u okviru pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Ana Brnabić je već imala priliku za to – koju je propustila“, kazao je Server i ocenio da će nova Vlada u vezi sa Kosovom preuzeti kurs bivše izvršne vlasti, prenosi list Danas.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 − three =