SRBIJA IDE NAPRED! Svečano otvoren početak radova na BIO4 Kampusu

Na svečanosti su predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministarka Jelena Begović isekli tortu, čime su ozvaničili početak izgradnje BIO4 kampusa.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć na svečanosti povodom izdavanja građevinske dozvole za BIO4 kampus, koji će biti novi bioekonomski centar u Evropi, da je to velika stvar za našu zemlju i nešto što predstavlja budućnost i dodao da je ideja da bude jedan od 10 ili 12 najuspešnijih na celom svetu.

Vučić je rekao da je podržao ideju za izgradnju BIO4 kampusa, iako o tome ništa nije znao, ali da je razumeo da je nešto što je dobro za Srbiju.

Kazao je da je njegova zasluga u tome što je tražio od ministra finansija Siniše Malog da obezbedi sredstva za taj projekat, a koja nisu mala.

Vučić je naglasio da će sigurno biti potrebno više od sada predviđenih 450 miliona evra i da će verovatno s novim troškovima koji se budu pojavili i novim idejama to doći do 600 miliona evra.

– Ali dobro, to je jedna velika stvar za našu zemlju i pogrešno sam rekao da je to naša prednost u odnosu na zemlje regiona. To je naša zajednička prednost, celog regiona i svi ovde iz celog regiona zajedno s nama, kao što i mi s njima u njihovim zemljama, moramo da radimo zajedno po najvažnijim pitanjima uz saradnji nauke i biologije i savremene tehnologije. To je nešto što svakako predstavlja budućnost – objasnio je šef države.

Vučić je kazao da će BIO4 kampus okupiti sedam fakulteta i devet naučnih instituta i dodao da će biti zaposleno više od 1.000 doktora nauka:

– Ne moram da kažem da isto tako pojma nisam imao kakav je značaj data centra u Kragujevcu, ništa nisam razumeo, samo što su tamo otvorili neku kutiju, ali zato danas vidim da najveće kompanije sveta čuvaju svoje podatke upravo u Kragujevcu i vidim da nam je potreban ne samo jedan superkompjuter već i drugi superkompjuter i po tome će Srbija da ima veliku prednost u odnosu na sve druge.

Dodao je da će to biti zajednička prednost celog regiona u odnosu na druge regione. Kako je rekao, Institut za veštačku inteligenciju, instituti za hemiju, tehnologiju, metalurgiju, kao i saradnja s Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje doneće i nova rešenja u oblasti molekularne genetike, genetičkog inženjerstva i mnogih drugih stvari.- Razvojna banka Saveta Evrope je izvanredna banka. Uvek su nam davali najpovoljnije pare. Ovo finansiramo mi. Ovo su srpske pare. Njima hvala što nam ovo obezbeđuju po najpovoljnijim uslovima. Uvek su mnogo pomagali napretku i razvoju Srbije. Hvala i građanima Srbije koji su ovo omogućili – da imamo danas novac da kroz nauku uđemo u 2024. – rekao je Vučić.

Na svečanosti su predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministarka Jelena Begović isekli tortu, čime su ozvaničili početak izgradnje BIO4 kampusa.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × 2 =