“Srbija ima više od 37 tona zlata – sve je u zemlji”

Beograd — Srbija ima više od 37 tona rezervi zlata i sve zlato je povučeno u našu zemlju, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

“Imamo pun trezor zlata i nameravamo da nastavimo da ga kupujemo”, rekla je Tabakovićeva.

Kaže da je pre nekoliko meseci predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a, kada je izašao iz sale, pitao da li su rezerve zlata Srbije “napolju” i da misli da bi to zlato trebalo da se nalazi u Srbiji.

“Srbija ima više zlata od svih republika bivše SFRJ”

“Rekla sam da jeste u inostranstvu, u Bernu u Švajcarskoj i da je samo jedna tona ostala u Londonu još iz ‘onog vremena’. Vučić mi je rekao da misli da bi to trebalo da bude ovde u Srbiji, uz opasku – ne znaš šta se u svetu dešava”, navela je Tabakovićeva.

Kaže da je odmah, u roku od dva meseca, organizovala prebacivanje svih rezervi zlata u Srbiju.

“I sve zlato države Srbije je u trezorima NBS, preko 37 tona”, naglasila je ona.

Ko ima najviše zlata na svetu? Na trećem mestu – iznenađenje

Kada je reč o predlogu budžeta za 2022. godinu, o kojem narodni poslanici danas započinju raspravu u Skupštini Srbije, Tabakovićeva je rekla da je budžet oprezno napravljen, to jest da je realno planiran.

“I daću punu podršku razvojnom budžetu, koji predviđa realizaciju infrastrukturnih projekata i ulaganje u razmenjive sektore i sve što doprinosi razvoju Srbije, ali tako da se ne zaboravi socijalna komponenta i održivost budžeta. Sve što radimo radimo sa ljudima i za ljude”, naglasila je Tabakovićeva za Pink.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × two =