Srbija pobedila! Vučić: “Neverovatna prilika, fantastične vesti”

Srbija je izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO 2027.

Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Tim povodom obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ovo je velika, fantastična vest za građane Srbije. Pobedili smo, dobili smo 81 glas. Španija je dobila 70. To je ogroman uspeh Srbije. Pobedili smo Argentinu i SAD i Tajland. To je ogroman uspeh Srbije i mnogo, mnogo sam srećan. Video sam koliko su ljudi iz našeg tima uložili energije, rada, znanja”, rekao je Vučić.

Dodao je da posle 32 godine Srbija i Beograd dobija Ekspo.

“To znači da koliko sutra krećemo u velike radove nedaleko od Nacionalnog stadiona u Surčinu. Taj deo Surčina i Novog Beograda, pa i čitav donji Srem će doživeti neverovatan procvat”, rekao je dodavši da je ukupan ekonomski efekat Ekspa oko 1,1 milijarde evra.

“Bukvalno će sve da procveta. Neverovatna prilika za promociju naše zemlje”, istakao je.

Zahvalio se Blinkenu na čestitkama koje je uputio povodom ovog dobitka.

“Ovo će biti ogroman doprinos i rastu Srbije, jačanju ekonomskih aktivnosti. Srbija je pobedila i pobeđivaće”, izjavio je.

Zahvalio je svima koji su glasali za Srbiju

“Neke zemlje iz regiona su nedvosmisleno glasale za Srbiju, neke od kojih nismo ni očekivali. Beskrajno sam zahvalan. Ovo će biti ogroman ekonomski korak napred. Samo godinu dana posle toga otvaramo i prvu liniju metroa… Sada moramo da radimo mnogo više da bismo opravdali poverenje koje smo dobili od sveta”, zaključio je Vučić.

Srbija je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine.

Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) čestitala je Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Srbiji je takođe čestitao i američki državni sekretar Entoni Blinken.

”Čestitamo Srbiji na njihovoj ubedljivoj ponudi i radujemo se što ćemo prikazati neverovatan paviljon 2027. Hvala svima koji su podržali kandidaturu SAD za domaćina 2027”, napisao je Blinken na svom nalogu na Tviteru.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + 5 =