Srbija sprema „zelene pumpe“ na auto-putevima

Sledeće nedelje tender za punionice strujom za automobile sa pratećim sadržajem na odmorištima auto-puteva.

Srbija će sledeće nedelje raspisati tender za izgradnju 20 “zelenih pumpi” za električne automobile na postojećim auto-putevima, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je za TV Prva rekao da će te punionice sa električnim punjačima biti izgrađene na postojećim odmorištima, uz sav prateći sadržaj.

  • Deo će ostati za parkiranje automobila, samo će biti uređen, dok će na drugom delu onome ko pobedi na tenderu biti dozvoljeno da postavi najmanje 10 brzih elektropunjača. Imaće mogućnost da napravi pravu “zelenu pumpu”, koja će imati svoj restoran, kafić, prodavnicu – rekao je Vesić.

On je naveo da trenutno na auto-putevima postoji osam električnih punjača i dodao da se trenutno rekonstruiše 26 naplatnih rampi, gde će na većim biti postavljeni ti punjači.

  • Sa ovih 20 mesta, imaćemo novih 200 punjača na auto-putevima, i mi ćemo kao zemlja biti opremljeniji elektropunjačima od mnogih zemalja EU – kazao je Vesić.

Ministar je dodao i da u nedavno usvojenim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji stoji da svi koji imaju regularne pumpe moraju na određeni broj mesta za točenje goriva da imaju i elektropunjač.

  • Tako da neće biti pumpe na aut-oputu bez dva ili tri punjača – rekao je Vesić.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one × two =