Šta se sprema ovaj put?

Evropska unija staviće na crnu listu 59 ljudi i 28 organizacija u okviru novog desetog paketa sankcija Rusiji, javio je briselski portal EUobserver.
Nova crna lista uključuje Fond nacionalnog bogatstva Rusije, tri banke – Alfa-Bank, Rosbank i Tinkof banku, dve medijske holding kompanije – Patriot medija grup i Rosija sevodnija, kao i dve osiguravajuće kompanije, preneo je TASS.

Navodi se da su i Sveruski narodni front i nekoliko proizvođača oružja, kao i firma Pavel šipping sa sedištem u Londonu, odgovorni za “ilegalni transport ukradenog ukrajinskog žita”, prenosi portal.


Portal navodi i da EU namerava da blokira emitovanje arapskih servisa RT i Sputnjika na svojoj teritoriji. 

Na crnoj listi naći će se komesarka za ljudska prava Ruske Federacije Tatjana Moskalkova, zamenik predsednika Vlade Moskovske oblasti Vjačeslav Duhin i ministarka rada, porodice i socijalne zaštite Baškirije Lenara Ivanova. 

Pored toga, u bloku sankcija, koji treba da bude zvanično objavljen 24. februara, biće i jedan broj visokih vojnih oficira. 

Napominje se da će 10. paket sankcija biti “praćen paketima dokaza koji su osmišljeni za pravni izazov pred Evropskim sudom pravde”. 

Dodaje se da su ove brojke podložne promenama, jer mnoge istočnoevropske zemlje i dalje pokušavaju da obezbede sankcije protiv ruske državne korporacije za atomsku energiju Rosatom i njenog generalnog direktora Alekseja Lihačova. 

Diskusija o tome nastavlja se na sastanku Saveta EU u Briselu na nivou ministara spoljnih poslova. 

Prema podacima službe EU 1.386 pojedinaca i 171 kompanija nalaze se na listi sankcija Rusiji.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four − 2 =