Stiže moćno oružje; Ukrajinci: Ubijeni su; Oboreni dronovi; Odjekuju eksplozije

Rat u Ukrajini ušao je u 381. dan. Najteže je i dalje na istoku zemlje.

Finska premijerka Sana Marin je tokom posete Kijevu obećala novi paket vojne pomoći Ukrajini. Iz Evropske unije najave da bi uskoro mogao da bude dopunjen fond za kupovinu oružja za Ukrajinu do 3,5 milijardi evra. 

Rusija je zatražila od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sastanak o “rusofobiji u Ukrajini i na Zapadu”.

Gradonačelnik: Eksplozije odjekuju u Melitopolju

Više od deset eksplozija odjeknulo je u Melitopolju u Zaporoškoj oblasti, gradu koji je pod ruskom kontrolom, saopštio je gradonačelnik Ivan Fedorov. 

Fedorov je na Telegramu saopštio da su stanovnici prijavili da se čuju jake eksplozije na severu gradu, kao i da se informacije još proveravaju.

17:01

Rusi objavili: Oboreno 11 dronova

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su 11 ukrajinskih dronova, 4 rakete iz višecevnih bacača i 4 antiradarske rakete HARM, saopštila je u subotu pres-služba Ministarstva odbrane Rusije. 

“Tokom protekla 24 sata sistemi protivvazdušne odbrane oborili su četiri višecevna raketna bacača HIMARS i Uragan, a presreli su i četiri antiradarske rakete HARM”, navodi se u izveštaju. 

Pored toga, ruska protivvazdušna odbrana je za dan uništila jedanaest ukrajinskih dronova u oblastima LNR, DNR, Harkova i Zaporožja.

14:57

Ukrajinske vlasti: Najmanje troje mrtvo i dvoje ranjeno u ruskom udaru na Herson

Najmanje troje ljudi je poginulo a dvoje je ranjeno u ruskom udaru na Herson na jugu Ukrajine, javile su danas ukrajinske vlasti. 

Kako je naveo preko Telegrama šef regionalne vojne uprave u Hersonu Oleksander Prokudin tri osobe su poginule, a dve su ranjene u neprijateljskom napadu na autoputu koji povezuje Mikolajev i Herson.

14:18

Britanski analitičar: Broj mrtvih Rusa u Bahmutu mogao bi da poraste na 30.000

Broj mrtvih ruskih vojnika u Bahmutu mogao bi da dostigne 30.000, rekao je vojni analitičar Filip Ingram za Skaj njuz.

12:28

Norveška šalje moćne sisteme

Norveška će Ukrajini isporučiti dva kompletna sistema protivvazdušne odbrane NASAMS u saradnji sa Sjedinjenim Državama, najavio je njen ministar odbrane. 

Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram posetio je ove nedelje ukrajinsku prestonicu. Gram je rekao da će dodatni NASAMS sistemi značajno poboljšati sposobnost Ukrajine da zaštiti svoje gradove i kritičnu infrastrukturu od ruskih raketnih napada. 

“Teško je shvatiti razaranje. Gledajući ovo svojim očima ostavlja dubok utisak”, rekao je on.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × five =