“ŠTO JE PRE MOGUĆE” Oglasio se Stejt department: Ovo su poruke koje Kosovo i Srbija dobijaju od SAD

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je danas da SAD ostaju aktivna strana u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i snažno podržavaju nastavak pregovora pod posredovanjem EU.

Prajs je odgovarajući na pitanje američkog portala “Pavlovich tudej” “zašto se u naslovu takozvanog evropskog plana ne pominju SAD i da li to znači da je Vašington odustao od svoje aktivne uloge u rešavanju kosovskog spora” rekao da to nije slučaj.

– Mislim da ste to videli tokom ove administracije. Upravo nedavno, naš zamenik pomoćnika sekretara Gejb Eskobar, zajedno sa visokim predstavnicima EU – Nemačke, Francuske i Italije – vodio je zajedničku misiju u Prištini i Beogradu kako bi razgovarali o predlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije – rekao je Prajs.

Na pitanje “kakva očekivanja sekretar Blinken ima od predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa odbijanjem ili prihvatanjem ovog predloga”, Prajs je rekao da SAD i EU očekuju da sve strane, uključujući i prištinsku “ispune svoje obaveze” i ranije potpisane sporazume.

 I Kosovo i Srbija u ovom slučaju je trebalo da sprovedu sporazume koje su vec potpisali upravo kroz ovaj proces dijaloga. To, uključuje i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom – rekao je Prajs.

Dodaje da SAD “snažno” podstiču povratak predstavnika Srba sa severa KiM u institucije koje su prethodno napustili “što je pre moguće kako bi poboljšali bezbednost i stabilnost” u regionu.

 Ovo su poruke koje Kosovo i Srbija dobijaju od SAD. Dakle, mi veoma podržavamo ovaj proces – rekao je Prajs.

Prema rečima portparola Stejt departmenta, dijalog koji vodi EU “ima potencijal da bude efikasno sredstvo za smanjenje tenzija i rešavanje sukoba” između Beograda i Prištine.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 − 1 =