STOLTENBERG OTKRIVA DA LI ĆE ZELENSKI DOĆI NA SAMIT NATO-a: “Tokom sastanka biće postignut sporazum prihvatljiv za Kijev”

Na samitu NATO-a u Viljnusu biće prisutni svi šefovi država članica ove organizacije

Nemoguće je biti potpuno siguran da će predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvovati na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, objavio je “Skaj njuz”.

Ranije je zamenik šefa kancelarije Zelenskog Igor Žovkva rekao u intervjuu za Rojters da ukrajinski predsednik neće ići na samit NATO-a u Viljnus ako lideri zemalja alijanse “ne pokažu hrabrost” da pozovu Ukrajinu u svoje redove.

Prema Stoltenbergovim rečima, nemoguće je biti 100 odsto siguran da će Zelenski prisustvovati događaju u pozadini sukoba u Ukrajini. On je, međutim, napomenuo da se “raduje” susretu sa njim, dodajući da su već nekoliko puta razgovarali.

Odluka Zelenskog da prisustvuje samitu može da zavisi i od toga da li je zadovoljan signalima saveznika o članstvu u Alijansi, objavio je “Skaj njuz”.

Međutim, Stoltenberg je rekao da je apsolutno uveren da će tokom sastanka biti postignut sporazum prihvatljiv za Kijev o budućnosti Ukrajine u bloku.

Samit NATO-a biće održan 11-12. jula, okupiće lidere svih zemalja alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena. Ranije je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da Ukrajina neće postati članica NATO-a na predstojećem samitu Alijanse u Viljnusu.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 + 19 =