Stručnjaci su rangirali bol – ovaj je ubedljivo najjači

Bol i tolerancija na bol su subjektivan osećaj, međutim Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije tvrdi da su ovo objektivno najjači bolovi.

Iako žene tvrde da su porođajni bolovi najjači i neuporedivi sa bilo kojom drugom vrstom bola, oni se ipak nisu našli na listi britanskih stručnjaka.

Upravo zbog toga žene su sklone da veruju da su listu pravili isključivo muškarci ili da je bilo u timu i žena koje se nisu porađale, jer u suprotnom sigurno ne bi zaboravile porođajne bolove.

Prvi na listi je najčešći uzrok bola i ukočenosti ramena kod ljudi. Bol i ukočenost mogu da traju i dve ili tri godine pre nego što spontano nestanu, a u ranoj fazi to stanje može biti veoma bolno.

Lom kostiju

Na bol izazvan prelomom utiču veličina kosti, vrsta preloma i prateće komplikacije. Najveći bol prouzrokuju prelomi butne kosti, potkolenice i prelomi karličnog prstena.

Srčani udar

Infarkt miokarda ili srčani udar je odumiranje dela srčanog mišića zbog potpunog prestanka dotoka krvi u zahvaćeni deo srčanog mišića. Ko god se bavi sportom zna da je pucanje nekog mišića ili obično istezanje mišića recimo noge veoma bolno, i da je posle toga noga neko vreme nefukcionalna. Isto je i sa srcem, oštećenje koje nastane može da bude različite veličine.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 3 =