Sukob je počeo s razlogom. Mete su: Rusija, Kina i Srbija

Sjedinjene Američke Države su zloupotrebile svoja prava u odnosima sa Rusijom da bi promenile poredak, pišu kineski mediji.

Prema rečima stručnjaka, SAD su 2022. godine pojačale eskalaciju u tri potencijalno opasna regiona odjednom. Prvo je izbio ukrajinski sukob, čiji se kraj ne očekuje u bliskoj budućnosti.

Drugo, odnosi Srbije i Kosova su se pogoršali, a situacija preti da postane još jedno žarište u Evropi.

Treće, SAD su krenule na provokaciju u Tajvanskom moreuzu, kada su poslale predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi na Tajvan, i izazvale odgovor Kine.

Prema ekspertima, 2023. Vašington ne namerava da stane na tome i nastaviće da podstiče sukobe.

“SAD mogu da nastave da podstiču nove krize, i izazivaju regionalne sukobe, kako bi postigle svoje strateške ciljeve, proširile neke od svojih unutrašnjih problema, i pomogle svojim monopolima da profitiraju čineći svet opasnijim”, navodi se u članku.

Upravo sada Rusija i zapadne zemlje, na čelu sa SAD, vode žestoku borbu na tržištu nafte, koja je eskalirala zbog uvođenja gornje granice cena. Moskva je odlučila da prekine prodaju nafte državama koje su podržale ograničenja.

Prema Čui Hengu, mlađem istraživaču u Centru za ruske studije na Istočnokineskom normalnom univerzitetu, sukob je počeo jer su Sjedinjene Države u padu. Da bi popravio situaciju, Vašington je počeo da podstiče sukobe, kako bi lišio svoje rivale političkog i ekonomskog uticaja u ključnim regionima.

“Na primer, u globalnom poretku u čijem je centru SAD, Vašington je samovoljno pokušao da promeni poredak zloupotrebom svojih prava, uključujući ograničavanje ruskog uticaja u Evropi i kršenje srpskog suvereniteta, čime se taj poredak uništava”, rekao je Heng.

Bezbednosno pitanje obećava neizvesnost 2023. godine, jer SAD nameravaju da pogoršaju krizu u Evropi delujući protiv Rusije, a u Aziji vršeći pritisak na Kinu.

Prema rečima Li Hajdonga, profesora na Kineskom univerzitetu spoljnih poslova, ovo preti da dovede do opasnog sukoba moćnih sila.

“Trebalo bi da budemo svesni velikih preokreta, u odnosima između velikih sila 2023. Sada postoji blokovska konfrontacija između Zapada i Rusije koju predvode SAD, a one takođe pokušavaju da stvore sličnu konfrontaciju u Aziji, dogovarajući se sa zemljama poput Japana da obuzdaju Kinu”, rezimirao je Li Haidong.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twelve + 12 =