SVAKI SRPSKI VOJNIK ĆE NOSITI MOĆNU BORBENU PUŠKU! Koristi super metak, a efikasnost vojske podiže na viši nivo

Vojska Srbije doživljava svoju najveću modernizaciju do sada, a osim brojnih naprednih i kompleksnih sistema poseban akcenat je dat na vojnika i njegovo lično naoružanje

Posle ispitivanja i proba na vojnim vežbama, odlučeno je da modularna automatska puška M19 “Zastava oružja” postane standardna borbena puška Vojske Srbije, otkriva dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse, prenosi Politika.

– Vojska Srbije koristi puške Zastava M70 i M21, s tim što u specijalnim jedinicama imamo nemačke ‘Hekler i Koh’ puške G36 i HK-416 i belgijske puške ‘Skar’ i niz snajperskih pušaka. Takođe u upotrebi, za sada u manjem obimu, imamo i našu modularnu pušku M19 koja je po nama revolucionarno rešenje, u dva kalibra 6,5 milimetara i 7,62 milimetra, sa odgovarajućim dnevnim i noćnim nišanom. Ona je u serijskoj proizvodnji i očekuju se isporuke većih količina. Iskustvo iz dosadašnjih vežbi govori da je njenim uvođenjem efikasnost streljačke vatre povećana za više od 30 odsto – rekao je on i dodao:

– Mi planiramo da ona postane standardna borbena puška Vojske Srbije, uključujući i kraću verziju, automat, koja je namenjena za posade borbenih i neborbenih vozila, osoblje komandnih i komunikacionih vozila. Ipak, najrevolucionarniji deo je zapravo metak kalibra 6,5 milimetara jer on daje te superiorne balističke performanse, bez povećanja sile trzanja i smanjenja kontrolabilnosti oružja u rafalnoj paljbi – kaže Miloradović.

Pomoćnik ministra odbrane ističe da je srpski vojnik danas znatno bolje opremljen nego ranije.

– Sve specijalne jedinice Vojske Srbije su opremljene kompletom zaštite balističke opreme T-18, a dobar deo pešadijskih jedinica kompletima T-19 čija se proizvodnja i opremanje nastavlja. Svaki pomenuti komplet zaštitne opreme ima preko 20 elementa, u koje za razliku od prethodnih vremena spadaju i štitnici za kolena i laktove, zaštitne naočare, rukavice i drugo, a sama balistička oprema je lakša, komfornija i sa većim nivoom zaštite. Vojnik je dakle znatno bolje opremljen nego ranije, znatno je mobilniji, a što sve u borbi znači život. Osim pomenute domaće zaštitne opreme sve specijalne jedinice su opremljene najsavremenijim stranim streljačkim naoružanjem i optoelektronikom – objašnjava Miloradović.

informer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + three =