SVE PREDNOSTI ŠARGAREPE

Mnogi šargarepu smatraju dodatkom jelima, iako je ima u izobilju na našim prostorima ne konzumira se dovoljno. Ona spada u pristupačno povrće koje uvek možete naći na pijacama, jer na mnogo načina blagotvorno utiče na organizam.
Poznato je da šargarepa pozitivno utiče na vid jer obiluje vitaminom A, ali i beta karotenom koji štiti od oboljenja očiju. Ukoliko se redovno konzumira, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida, kod dece smanjujnje kratkovidost, a kod odraslih smanjuje rizik od pojave katarakte i glaukoma.

Ovo ukusno povrće preporučuje se i osobama koje pate od srčanih oboljenja jer beta karoten, alfa karoten i lutein regulišu nivo holesterola. Takođe, savetuje se i osobama koje imaju povišen pritisak. Visok nivo vitamina A u šargarepi pomaže u detoksikaciji jetre, dok vlakna pomažu da se smanje masne naslage u njoj.
Veoma je zdravo grickati koren šargarepe jer time negujete desni. Takođe, ona podstiče lučenje pljuvačke koja je odlična za oralno zdravlje, jer vraća nivo kiselosti u ravnotežu i sprečava pojavu karijesa.
Iako je najčešće koristimo kao dodatak supama i drugim jelima, savetujemo da ovo hrskavo povrće jedete sirovo, npr grickate za užinu, izrendanu dodate salatama, ali i dodate u neki od sokova koje prirodno cedite.
Šargarepu možete dodati u smutije prema recepturama koje smo pripremili za Vas.
SMUTI OD MANGA SA ŠARGAREPOM
Za ovaj gusti potrebno je samo 4 sastojaka koji će Vas zasladiti bez dodatog šećera, hidrirati, osvežiti i nahraniti Vaše telo vitaminima:

  • 350 ml. soka od narandže
  • 1 srednja banana
  • 250 gr. zamrznutog manga
  • 250gr.zamrznute šargarepe

Sve sastojke staviti u blender i izmiksati dok se ne sjedine.
SMUTI OD ŠARGAREPE
Za ovaj smuti od šargarepe potrebni su sledeći sastojci:

  • Šargarepa: sveža naravno!
  • Jabuka: jabuka dodaje teksturu i slatkoću i savršeno se stapa sa šargarepom.
  • Banana: nije potrebno zamrzavanje, sve što Vam je potrebno je banana na sobnoj temperaturi koja će dati sjajnu teksturu i slatkoću
  • Smrznuti ananas: će dodatno doprineti teksturi
  • Sok od narandže: će pojačati aromu i povezati sve ukuse
  • Led koji neizostavno će učiniti ovo piće pravim osveženjem

Sve sastojke staviti u blender i izblendirati dok se sastojci ne sjedine.
OPCIJE:
Ukoliko želite da dodate proteine ne bi li ovaj smuti od šargarepe bio zadovoljavajući doručak ili užina posle treninga za vegane predlažemo da dodate neka od biljnih mleka ili bademe,ili od indijskog oraha puter, a za sve ostale koji to nisu dodajte ¼ šolje grčkog jogurta koji je prepun proteina.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 + six =