Sve više zemalja gasi nuklearke, ali Holandija ima druge planove

Holandija je zemlja poznata po vetroturbinama, a pre nekoliko godina u rad je pušten jedan od najvećih svetskih vetroparkova na moru, sa 150 vetroturbina.

Nalazi se u Severnom moru, oko 85 kilometara od severne obale Holandije. Ali duž obale, industrijski tornjevi se uzdižu vertikalno, prkoseći prirodi. Već pola veka najstabilnija energija bez emisija gasova ovde dolazi iz unutrašnjosti takoreći “zdepastog” silosa, prenosi portal Biznisinfo.ba.

To je nuklearna elektrana Borsel, jedini komercijalni reaktor punog obima koji su Holanđani ikada izgradili. Otvorena 1973. godine, složena mašina za hvatanje energije iz rascepljenih atoma uranijuma bila je drugi reaktor izgrađen u zemlji i obezbeđuje oko 3 odsto električne energije u Holandiji, prenosi Telegraf.

Relativno je mala u poređenju sa drugim postrojenjima iz tog vremena, jer je prvobitno bila planirana kao prva od šest u ovoj oblasti. Hafington post sada piše da, posle 49 godina, reaktor Borsel možda više neće biti usamljen.

Naime, za razliku od svoja dva najbliža suseda – Nemačke i Belgije – koji su brzo poništili sopstvene nuklearne stanice, Holandija planira da izgradi najmanje dva nova reaktora u narednim godinama. Razlog? Aktuelna energetska i klimatska kriza.

Predlog holandske vlade, koja ovu lokaciju imenuje kao jednu od tri potencijalne lokacije za sledeće reaktore u zemlji, predstavlja retku opkladu na tradicionalnu nuklearnu energiju – u vreme kada više zemalja zatvara postojeće nuklearke nego što otvara nove.

Nuklearna energija je daleko najefikasniji izvor električne energije, a zahvaljujući strogim propisima širom sveta, takođe je među najbezbednijim. Nijedna država još nije završila trajno odlaganje radioaktivnog otpada, ali nekoliko takvih lokacija se gradi, i, bez obzira na to, u svetu postoji relativno mala količina istrošenog goriva.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one × one =