“Sveti Sava nije bio Srbin, u školama se pogrešno uči”: Bivši ministar šokirao izjavom

Velika polemika ponovo je pokrenuta na društvenim mrežama nakon što je isplivao snimak u kom bivši ministar poljoprivrede Dragan Veselinov govori da Sveti Sava nije bio Srbin, kao i da nije bio začetnik prosvete.

Ni ovog puta komentara nije manjkalo, te su korisnici Tvitera navodili da Veselinov nema pokrića za ono što tvrdi, kao i da ta izjava nije relevantna.

Veselinov, kako se čuje u snimku, govori kako Rastko Nemanjić nije mogao ni da zna za termin “prosveta” jer je on nastao tek krajem 18. veka.

“Sveti Sava nije bio Srbin niti je bio velikosrbin, niti je ikada rekao za sebe da je patrijarh ili nadbiskup, arhiepiskop svih srpskih zemalja, nikad nije rekao da je pravoslavac. Sve ono o čemu govore ljudi koji učestvuju u izgradnji kulta “Sveti Sava” ili ga danas upotrebljavaju ili pokušavaju da ga nadograđuju. Sveti Sava u suštini nije ono što se uči u školama, on nije stvorio prosvetu, nije izgradio nijednu školu ili stvorio školski sistem, nije opismenjavao narod, nije ni svog oca Stefana Nemanju opismenio. On nije književnik, nije bio teolog. On je bio hrišćanski nacionalista, on je tom narodu u Evropi pripadao”, navodi on u pomenutom klipu.

“Sava nije izgradio nijednu školu niti je izgradio bilo kakav školski sistem, niti ikakvu prosvetu. Prosveta je budistički izraz koji je počeo da se upotrebljava krajem 18. veka u našim krajevima, posebno u Vojvodini. Sava nije ni znao za reč prosveta. Nije znao ni za metafiziku, ni za teologiju. Sava nije stvorio škole, ni prosvetni sistem, niti je stvorio univerzitet i nikada nije bio na bilo kakvom univerzitetu i na njemu održao predavanje”, dodaje bivši ministar.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 4 =