Svetski mediji jednoglasni: Vučić nije potpisao, izborio se za ZSO

Svetski mediji izvestili su o dijalogu u Ohridu, prenoseći da nije ništa potpisano, a da je prva od obaveza tzv. Kosova uspostavljanje ZSO.

Britanska agencija “Rojters” u kratkom izveštaju nakon sastanka u Ohridu ističe da su se Beograd i Priština posle 12-časovnih razgovora pod pokroviteljstvom EU usaglasili o implementacionom aneksu sporazuma o putu normalizacije međusobnih odnosa, ali potpisi su izostavljeni. 

Rojters” u prvi plan stavlja apsolutni prioritet pregovora, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, te i oni prenose Boreljove reči da je albanska strana prihvatila da pokrene formiranje ZSO. 

Podsetimo, nakon dugih pregovora u Ohridu predsednik Aleksandar Vučić izvojevao je pobedu za Srbiju, posle čega je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zakukao u svom obraćanju. 

Upravo to je jutros glavna vest u albanskim medijima: Kurti mora da formira ZSO, upravo ono što je sinoć rekao i Vučić na konferenciji za novinare.

Ovo je, u najkraćem, epilog pregovora:

  • Razgovori trajali čak 12 sati 

Dijalog sa evropskim posrednicima počeo je juče nešto posle 10 ujutro u vili “Biljana” u Ohridu. Najpre su se učesnici sreli sa domaćinom, Dmitrom Kovačevskim, premijerom Severne Makedonije, a razgovarali su i sa sprecijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. 

Dijalog je počeo odvojenim sastancima Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima, a potom je počela i trilaterala, koja je trajala skoro pet sati, sa kraćim pauzama. 

  • Ništa nije potpisano

Nakon razgovora, svi učesnici su izneli svoje viđenje stvari, ali je suština da nikakav dokument juče u Ohridu nije potpisan. 

“Nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali napravljen je pomak u konstruktivnoj atmosferi”, kazao je Vučić nakon razgovora. 

  • Vučić danas u 11 objašnjava šta je dogovoreno 

Predsednik Srbije će se danas u 11 sati obratiti građanima kako bi predstavio pojedinosti u vezi sa planom implementacionog aneksa koji je u subotu uveče dogovoren u Ohridu. 

  • Napredak ka EU će se meriti individualno 

U Ohridu je juče dogovoreno i da će ubuduće ono što se bude ispunjavalo iz implementacionog plana biti merilo za evropski put. 

“Sada će nas pratiti posebno: ko šta ispunjava od onoga na šta se obavezao”, rekao je Vučić. 

Borelj je kazao da će “obe strane biti vezane ovim sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta”. 

“Mi u EU ćemo tražiti da strane ispunjavaju svoje obaveze, jer su one sada ili će biti deo njihovog evropskog puta”, istakao je Borelj. 

  • ZSO mora odmah 

Predsednik Srbije izvestio je da je Zajednica srpskih opština (ZSO) stavljena kao prioritetna obaveza. Kazao je i da veruje da će prištinska strana ispuniti da se odmah ide u proces formiranja.

Reč je o članu 7 sporazuma, koji će prema rečima Borelja odmah početi da se primenjuje, kao i da je “Kosovo prihvatilo da odmah pokrene proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za Srbe na Kosovu”. 

Kurti, međutim, navodi da ovaj član “govori o samoupravljanju srpske zajednice”. 

  • Donatorska konferencija za 5 meseci 

Tokom razgovora bilo je reči i o donatorskoj konferenciji. Tačnije, u evropskom predlogu za normalizaciju odnosa, u članu 9 piše da “obe strane uzimaju u obzir posvećenost EU i drugih donatora da uspostave poseban paket investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte Strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima”. 

Da bi se primenio ovaj član, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene. 

  • Deklaracija o nestalima 

Evropski predlog je predvideo da se “strane slažu da će produbiti buduću saradnju u oblastima ekonomije, nauke i tehnologije, transporta, odnosa iz oblasti sprovođenja zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, religije, sporta, zaštite životne sredine, nestalih osoba, raseljenih i drugih sličnih oblasti zaključivanjem određenih sporazuma”. 

  • Od ponedeljka Vučić razgovora sa parlamentarnim strankama 

Predsednik Srbije najavio je da će od početka sledeće nedelje o svemu o čemu se pregovaralo u Ohridu razgovarati i sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 − 5 =