TAJNI RAZGOVORI RUSIJE I SAD NA VISOKOM NIVOU ZBOG UKRAJINE: Bajdenov čovek za bezbednost razgovarao sa Moskvom, oglasili se iz Bele kuće

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven učestvovao je u poverljivim razgovorima sa visokim ruskim zvaničnicima koji imaju za cilj da smanje rizik od šireg rata oko Ukrajine, izjavio je danas izvor upoznat sa razgovorima.

Izvor koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da su razgovori koji se vode poslednjih meseci i dalje u toku, preneo je Rojters.

O Salivenovim razgovorima prvi je izvestio “Vol strit džurnal”Saliven je u septembru rekao da su SAD javno i privatno komunicirale sa Rusima o pretnjama ruskog predsednika Vladimira Putina da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu u Ukrajini.

Iako je Saliven javno rekao da bi došlo do tragičnih posledica ako bi Rusija pribegla nuklearnom oružju, nejasno je kako je o tome razgvarano privatno, dodaje Rojters.

– To smo uradili kada je bilo potrebno da razjasnimo potencijalne nesporazume i pokušamo da smanjimo rizik i smnjimo mogućnost katastrofe kao što je potencijalna upotreba nuklearnog oružja – istakao je tada američki zvaničnik.

– Zadržavamo pravo da direktno govorimo na višim nivoima o pitanjima koja su zabrinjavajuća za Sjedinjene Američke Države. To se desilo tokom proteklih nekoliko meseci. Naši razgovori su se fokusirali samo na… smanjenje rizika i odnos SAD i Rusije – kazala je novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one + 7 =