TIKVICA – SAVRŠENO LETNjE POVRĆE

Tikvica je savršena namirnica – zdrava, izvrsnog ukusa, lagana i niskokalorična. Na Beogradskim pijacama je upravo sezona ovog fantastičnog povrća od koga možete pripremiti ukusne letnje obroke. Upravpo iz ovih razloga trebale bi da se nađu u vašem jelovniku, što je češće moguće.

Mnogo je razloga da tikvice postanu redovne u vašoj ishrani, posebno tokom leta kada ih u izobilju ima na beogradskim pijacama. Redovno konzumiranje tikvica blagotvorno će uticati na vaš organizam. Cena im je veoma povoljna i od njih možete pripremiti brojna ukusna jela. Iznenadiće vas činjenice o ovom povrću, zbog kojih će sigurno postati redovno na vašoj trpezi.

Tikvice spadaju u biljnu porodicu tikava, kao i tikve, bundeve, krastavci i dinje. Interesantno je da ih botaničari ne smatraju povrćem, nego voćem.
Tikvice imaju izuzetno visoku nutritivnu vrednost, jer sadrže velik broj važnih vitamina i minerala. Takođe, imaju dosta vlakana i vrlo malo kalorija.

One su bogate antioksidansima koji štite organizam od delovanja slobodnih radikala, odnosno od mikro upala i starenja. Tikvice sadrže puno karoteonida, beta-karotena i zeaksantina koji štite oči, kožu i srce.

Važno je znati da se najviše antioksidansa nalazi upravo u kori tikvice, i da ih najviše imaju žute tikvice, a najmanje svetlozelene.

Tikvice poboljšavaju probavu, jer su bogate vodom, sadrže celulozu, odnosno topiva i netopiva vlakna. Netopiva vlakna pomažu bržem i efikasnijem pražnjenju creva, dok topiva vlakna hrane korisne bakterije u crevima.

One su odličan izbor za osobe sa povišenim šećerom u krvi, jer vlakna u tikvicama stabilizuju nivo šećera u krvi, što znači da kontrolišu apetit, a baš kao i svo voće i zeleno povrće, pomažu u smanjenju nivoa insulina u krvi. Predstavljaju izvrsnu zamenu za testeninu, te od tikvica mnogi prave špagete i podloge za picu.

Tikvice čuvaju i zdravlje srca, jer se u njima nalazi mnogo vlakana, a dokazano je da ljudi koji jedu puno vlakana znatno smanjuju rizik od srčanih bolesti. Zbog obilja pektina konzumiranje tikvica utiče i na snižavanje lošeg holesterola.

Dobra vest za sve koji žele da smanje težinu – tikvice su sjajan saveznik mršavljenju, jer pomažu regulisanje apetita. Pošto imaju puno vode brzo zasite, a njihova mala kalorijska vrednost je pogodna za uspešno sprovođenje dijete.

Pored svega nabrojanog tikvice su veoma ukusne, lako i brzo se pripremaju i to je još jedan od razloga da ih uz ostale namirnice redovno kupujete na vašoj omiljenoj beogradskoj pijaci.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × 1 =