Toma Zdravković je voleo pasulj, Zvezdu, Čajkovskog i Sinatru: Leksikon za večnost

Otpevao je pesme uz koje smo voleli, plakali, ljubili. Živeo je svoju muziku, prezirao je laž i sputavanje, bio ponosan na svoju kćerku i važio za ekstremnu škrticu. To nikada nije krio.

Tomu je teško svrstati, on je, svim svojim bićem odisao slobodom. Slobodom u stvaranju, slobodom u kretanju, voljenju, radu. Individualac, apsolutni sluhista koji nije poznavao note, ikona boema i najveći neprijatelj sopstvene jetre. Intimno, čovek ljubavi koji je emocije gasio vinjakom, tugu vinom. I kada se opijao, opijao se sa stilom. Gospodin, takve su mu i pesme bile.

Preteče društvenih mreža, “spomenari” ili “leksikoni” kako su ih deca u SFRJ zvala, bili su popularan kanal demistifikacije tuđih afiniteta i dešifrovanja tajni. Tadašnji mediji, u želji da zvezde što više približe publici, koristili su ovu formu, kratkih, uobičajenih pitanja kao model razgovora.

Yugopapir se potrudio da Tomin leksikon iz “TV Novosti” objavljen pre tačno 50 godina, otrgne od zaborava, a mi vam ga, danas, na 31. godišnjicu njegove smrti, prenosimo u celosti.

Lična karta

Datum i mesto rođenja: 20. novembar 1938, Aleksinac Visina i težina: 172 – 65

Boja očiju i kose: smeđe

Glavno zanimanje: muzika

Bračno stanje, deca: oženjen, kćer iz prethodnog braka

Adresa (kakav stan): dvosoban, 79 nova, Julino brdo

Kola (marka): “Volvo”

Karijera

Najveći uspeh: očekujem ga

A neuspeh: moj prvi brak

Stepen obrazovanja: obrazovan

Strani jezici: italijanski i ruski

Mesečni prihodi: dovoljni

Ambicije: još mnogo toga u muzici

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 + sixteen =