Tragičan život Šinejd O’Konor: Pre samo godinu i po preminuo je njen sin, detinjstvo joj bilo horor

Anđeoski glas, prelepo lice i tanana figura Šinejd O’ Konor osvojili su čitav muzički svet početkom devedesetih godina. Nažalost, Šinejd O’Konor nas je napustila u 56. godini.

U to vreme,publika i kritičari bili su opčinjeni njenim talentom i nesvakidašnjom pojavom. Ipak, baš kada je bila na vrhuncu slave i popularnosti, njena je karijera krenula nizbrdo.

Šinejd O’ Konor bila je irska kantautorka i dobitnica Gremi nagrade.

Bila je politička aktivistkinja, a njeni stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju dece često su izazivali kontroverze kako u Irskoj tako i u svijetu. Posebno su poznati njeni javni istupi protiv Vatikana, kao kada je 1992. u emisiji Saturday Night Live pocepala fotografiju Ivana Pavla II. Nakon toga je 2009. napala Benedikta XVI. i optužila ga da zataškava slučajeve seksualnog zlostavljanja dece od strane katoličkih sveštenika.

Tokom karijere O’Konor je sarađivala sa mnogim muzičarima i učestvovala je na brojnim dobrotvornim koncertima.

O’Konor je rođena 8. decembra 1966. u Dablinu. Jedno je od petoro dece Džeka i Mari O’Konor. Šinejdini roditelji su se razveli kada je ona imala samo 8 godina. Troje starije dece otišlo je da živi sa majkom, i onu si, kako je Šinejd tvrdila, bili podvrgnuti fizičkom zlostavljanju.

Godine 1979. O’Konor je napustila majku i otišla je da živi sa ocem i njeovom suprugom. Od 15. godine školovala se u Grianán Training Centru koji su vodile Sestre milosrdnice. Ovo je uticalo na nju da sazri i napreduje u svakom smislu, pogotovo u pisanju i muzici. Ona se ipak često bunila protiv nametnutog konformizma.

Jedna od volonterki bila je sestra Paula koja je čula kako Šinejd peva, te je odmah prepoznala njen talenat. Sa grupom je Šinejd snimila esmu “Take My Hand”, ali su članovi grupe smatrali da je ipak premlada da bi im se priključila (tada je imala samo 15 godina). Godine 1983. otac ju je poslao na školovanje u Waterford, gde je O’Konor razvijala svoj talent uz pomoć i podršku nastavnika irskog jezika. Snimila je četiri demopesme, među kojima su dve koje je sama napisala. Te pesme su se našle na njenom prvom albumu.

Njen prvi album, “Lion and the Cobra” (1987) bio je senzacija, nominovan je za Gremija i ploča se pozlatila. Pesma “Mandinka”, u kojoj peva o afričkom plemenu, postala je veliki hit u Americi.

“Da biste je razumeli, morali biste da pročitate knjigu ‘Koreni’ Aleksa Hejlija”, rekla je o pesmi za koju je inspiraciju našla iz „različitih izvora, uključujući keltsko nasleđe, Lenarda Koena, pank i hip hop“.

Dve godine kasnije snimila je i duet “Kingdom of Rain“ sa pritajenim genijem pop muzike Metom Džonsonom i on se našao na odličnom albumu „Mind Bomb“ njegovog benda The The.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eight + 17 =