Turska počela megaprojekat “spasavanja budućnosti Istanbula”

U Istanbulu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog mosta na megaprojektu gradnje Kanala Istanbul.

On će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno more s Crnim morem.

“Okrećemo novu stranicu u istoriji razvoja Turske. Na Kanal Istanbul gledamo kao na projekt spasavanja budućnosti Istanbula”, kazao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na svečanosti.

Erdoganov megaprojekat: Kanal gotov za sedam godina

Podsetivši da je 30-tih godina prošlog veka Bosforom godišnje plovilo u proseku 3.000 brodova, Erdogan je rekao da se sada ta brojka povećala na 45.000, a da se procenjuje da će do 2050. godine porasti i na 78.000, prenosi agencija Anadolija.

“Plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik po grad. Bosfor je i sa juga i severa i istoka i zapada poprište veoma velike frekvencije plovidbe brodova svih kategorija”, kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je megaprojekat izgradnje Kanal Istanbula, između ostalog, neophodan i zarad očuvanja istorijskog i kulturnog tkiva Bosfora.

Erdoganov megaprojekat podelio državu: “Izdaja Istanbula”

“Trenutna ruta Kanala Istanbul izabrana je na bazi naučnih analiza kao najrazumnija i najefikasnija među pet ponuđenih”, kazao je Erdogan i dodao da će dužina kanala iznositi 45 kilometara, širina njegove baze minimalno 275 metara, a dubina 21 metar.

Erdogan je kazao da sva istraživanja pokazuju da će se brodski saobraćaj u Kanalu Istanbul odvijati 13 puta sigurnije od onog u Bosforu.

“Cilj nam je da Kanal Istanbul završimo za šest godina i po ceni od blizu 15 milijardi dolara”, kazao je Erdogan.

On je takođe rekao da će megaprojekat gradnje Kanala Istanbul biti realizovan na način da će biti jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata, ne samo u Turskoj, već i u celom svetu.

Erdogan kao urbanista: Vodi li rat?

Duž Kanala Istanbul, koji će se protezati duž evropskog dela Istanbula, biće izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama će biti izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 3 =