U Srbiji 4.000 učenika završilo program dualnog obrazovanja

Beograd — U Srbiji je do sada 4.000 učenika završilo srednje stručne škole kroz program dualnog obrazovanja, od kojih je 70 odsto njih našlo posao u struci.

Od naredne školske godine dualno obrazovanje trebalo bi da bude uvedeno i u visokoškolstvo, kažu u Privrednoj komori Srbije.

U Srbiji trenutno 6.900 srednjoškolaca pohađa dualno obrazovanje u srednjim stručnjim školama, kroz 47 obrazovnih profila.

Kako je ranije rekao direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović, za iduću školsku godinu predviđena su 52 obrazovna profila, od toga 28 profila u četvrogodišnjim školama, a 24 profila u trogodišnjim školama.

Trenutno je u program dualnog obrazovanja uključeno 900 kompanija, a Vesović kaže da se iduće godine očekuje da još 370 novih kompanija otvori vrata za 3.200 novih učenika koji ulaze u program dualnog obrazovanja.

Od ove godine, naveo je Vesović, dualno obrazovanje će biti uvedeno i u visokoškolstvo.

“Ovo će biti prva godina u kojoj ćemo imati pet profila, pre svega u tehničkim naukama, na Mašinskom fakultetu u Nišu i Mašinskom fakultetu u Beogradu, ali i biće uvedeno i u menadžment u tehnologiji hrane, zatim odevno inženjerstvo i dizajn, i IT program studija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku”, rekao je Vesović.

Na nedavnom predstavljanju rezultata ankete koju je sprovela Nemačko-srpska privredna komora o uslovima poslovanja u Srbiji, Vesović je rekao da je dualno obrazovanje dobar odgovor na zahteve za znanjima koja su prilagođena modernom vremenu.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × three =