U Srbiji postoje i falsifikati “iz dva dela”: Ovo su detalji koji razotkrivaju falš novčanicu

U Srbiji se, kada je u pitanju domaća valuta, najviše falsifikuje novčanica od 1.000 dinara, saopštila je nedavno Narodna banka Srbije (NBS). Kako prepoznati lažan novac i šta treba da uradite ako posumnjate da se u vašim rukama našla falš novčanica?

Kako za B92.net poručuju iz centralne banke, falsifikovane novčanice građani najčešće mogu prepoznati na osnovu sledećih karakteristika: opšti izgled falsifikovane novčanice vizuelno deluje delimično zamućeno, štampani detalji nemaju jasan izgled – što se najlakše može uočiti na glavnom motivu na licu novčanice (portretu), a zatim i na drugim detaljima. Kod originala svi detalji imaju izraženu oštrinu, zbog čega cela slika štampanog dela daje izuzetno jasan izgled.

“Falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije duboke (reljefne) štampe koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko glavnog motiva (portreta), teksta NARODNA BANKA SRBIJE u ćiriličnoj i latiničnoj verziji (uz levu i desnu ivicu na licu novčanice) i drugim elementima koji su reljefni na dodir”, kažu u NBS.

Takođe, vodeni žig, koji se kod originala nalazi u belom pravougaoniku, i koji se vidi usmeravanjem falsifikovane novčanice u pravcu izvora svetlosti, često nije imitiran, a u slučajevima njegove imitacije ne prikazuje povoljan izgled portreta u štampanom delu (bez jasnih i preciznih kontura, zamućeni detalji, deformacije pojedinih karakteristika), što se može jasno uočiti u poređenju sa tim detaljem na originalnoj novčanici.

“Zaštitna nit kod falsifikata je često imitirana isprekidanim lepljenjem svetlo sive folije ili sivom bojom čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju, takođe usmeravanjem novčanice u pravcu izvora svetlosti. Kod originala zaštitna nit se ovakvom proverom uočava celom dužinom u kontinuitetu sa mikrotekstom dinar, ćirilicom i latinicom naizmenično celom dužinom niti”, dodaju u Narodnoj banci.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × 4 =