Ukrajina objavila: “Napali su”; Ukrajinci koriste fosforne granate; Masovni beg; Hitna evakuacija

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 174. dan.

Ruska vojska ispunjava sve zadatke i korak po korak “oslobađa Donbas”, kaže Vladimir Putin. Ruski predsednik dodaje da je Moskva spremna za jačanje vojnih veza sa zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike.

U regionu Zaporožja više od 30.000 ljudi podnelo je zahtev za rusko državljanstvo.

Ruske snage granatiraju više od deset gradova na južnom frontu, posebno u oblasti Hersona, i gradove u Donjeckoj regiji, tvrdi Kijev. Nastavlja se napetost oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Granatirane Gorlovka i Jasinovataja

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i Jasinovataku u utorak uveče, ispalivši pet zrna od 155 mm i četiri 152 mm, saopštila je kancelarija Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
23:19

Obraćanje Zelenskog

“Svakog dana i svake noći dobijamo nove izveštaje o eksplozijama na teritoriji koju su okupatori privremeno okupirali. I molim sada sve naše ljude na Krimu, u drugim regionima na jugu Ukrajine, u okupiranim oblastima Donbasa i Harkovske oblasti da budu veoma oprezni”, poručio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ukrajina: Ruski hakerski napad na sajt kompanije Energoatom

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da su ruski hakeri pokrenuli danas veliki tročasovni napad na njen veb sajt, ali nisu izazvali ozbiljnije probleme.

“Ruska grupa Narodna sajber armija izvela je sajber napad koristeći 7,25 miliona botova, koji su simulirali stotine miliona pregleda glavnih stranica veb sajta”, navodi se u saopštenju Energoatoma, prenosi Rojters.

21:22

Ukrajinci koriste fosforne granate

Ruski vojnici pronašli su fosforne granate na ukrajinskim vatrenim položajima u blizini oslobođenog sela Udi u oblasti Harkova.
20:54

Granata pala 10 metara od nuklearnog otpada

Tokom ukrajinskog minobacačkog granatiranja područja oko skladišta kontejnera sa nuklearnim otpadom u NE Zaporožje, jedna od granata je eksplodirala desetak metara od jednog takvog kontejnera, izjavio je danas Vladimir Rogov, član

Saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

Prema njegovim rečima, jedna granata eksplodirala je desetak metara od kontejnera sa nuklearnim otpadom, a druge su pale 50 do 200 metara dalje.

“S obzirom da je prostor za skladištenje otvoren, eksplozija granate ili rakete mogla bi da otpečati kontejnere sa stotinama kilograma nuklearnog otpad, koji bi nastavio da se širi i kontaminira životnu sredinu. Jednostavno govoreći bila bi to “prljava (atomska) bomba”, rekao je Rogov u intervjuu za TV kanal Soloviov Lajv.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × 2 =