Ukrajina ulazi u NATO

Svi NATO saveznici su se složili da Ukrajina postane članica te alijanse, javlja Skaj njuz.

“Svi NATO saveznici su se složili da će Ukrajina postati član alijanse”, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Nije, međutim, precizirano kada bi to moglo da se dogodi, budući da je to krajnja crvena linija za Rusiju.

Govoreći uoči sastanka ministara zemalja članica Alijanse koji se održava u bazi NATO-a Ramštajn u Nemačkoj, Stoltenberg je novinarima rekao da “kada se jednog dana rat završi, Ukrajina mora da ima mogućnost prevencije nekih sledećih napada”

Prema rečima Stoltenberga, sada je glavni fokus da se obezbedi da Kijev pobedi Rusiju.

Podsetimo, Stoltenberg je juče boravio u prvoj zvaničnoj poseti Kijevu, gde se sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom zelenskim, koji je izjavio da je vreme da NATO donese političku odluku i pozove Ukrajinu da se pridruži tom vojnom savezu. 

Ukrajinski lider je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa šefom NATO-a rekao da bi samit NATO-a u Vilnjusu, u julu, mogao da postane ”istorijski” i dodao da je primio poziv da na njemu prisustvuje. 

Nije jasno kako su se saveznici NATO složili oko ulaska Ukrajine u Alijansu jer je koliko juče ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus izjavio da sada nije vreme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u. 

S druge strane, ako i kad Ukrajina postane članica najvećeg vojnog saveza, to će značiti da će Rusija imati NATO na svojoj granici, s još jednom zemljom, budući da je Finska početkom aprila ušla u taj savez, čime je gotovo udvostručena granica Alijanse i Rusije, koja s Finskom ima granicu od čak 1.300 kilometara. 

Iz zvanične Moskve više puta je ponovljeno da je za Rusiju ulazak Ukrajine u NATO nešto što ta zemlja neće dozvoliti i da je to “crvena linija”.

b92


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × 3 =