Ukrajinci će udariti? “HIMARS-om gađali Stahanov”; “Sprečite ih”; “Neće biti pobednika”; Putin neće doći

Rusija se nada da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nastavi svoje inspekcije i na drugim objektima u Ukrajini pored onih koji su već pregledani kako bi sprečila razvoj “prljave bombe”, poručio je Aleksandar Ševčenko, ruski delegat na sednici Generalne skupštine UN na kojoj se raspravljalo o godišnjem izveštaju IAEA.

“Uzeli smo u obzir dosadšnje inspekcije objekata koje je izvršila IAEA. Mi se s poštovanjem odnosimo prema profesionalnom pristupu rukovodstva IAEA i potvrđujemo da se analiza dobijenih materijala nastavlja”, rekao je Ševčenko, prenosi TAS S. On je naglasio da Kijev ima neophodnu proizvodnu bazu i istraživački potencijal za stvaranje “prljave bombe” koji nisu ograničeni samo na pregledane objekte.

“Polazimo od premise da su dosadašnje inspekcije samo početak i da će agencija nastaviti da prati da li Kijev krši sporazume o garancijama sa agencijom”, rekao je on.

“HIMARS-om gađali Stahanov”

Ukrajinske snage su drugu noć za redom gađale naselje Stahanov u LNR, na koje su ispalile dve rakete iz višecevnih bacača raketa “Himars”, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
07:30

“Neće biti pobednika”

Više od 100.000 ruskih vojnika je poginulo ili povređeno od početka invazije na Ukrajinu, izjavio je kasno sinoć načelnik Generalštaba vojske SAD, general Mark Mili (Milley) i dodao da je verovatno isti broj na ukrajinskoj strani.

“Ima više od 100.000 poginulih i ranjenih ruskih vojnika. Verovatno je isto na ukrajinskoj strani”, rekao je general Mili u obraćanju njujorškom Ekonomskom klubu. Broj vojnih žrtava koji je naveo general Mili, a koji se ne može potvrditi iz nezavisnih izvora, za sada je najprecizniji broj iz američkih izvora. Mili je izrazio nadu da će biti održani mirovni pregovori jer je nemoguća vojna pobeda i za Rusiju i za Ukrajinu. ”

Trebalo bi da postoji obostrano priznanje da verovatno neće biti vojne pobede u pravom smislu te reči i zbog toga mora da se traže druga sredstva” za postizanje mira, rekao je Mili.

07:00

Putin neće doći

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 koji će se sledeće nedelje održati na Baliju, saopštio je zvaničnik indonežanske vlade Džodi Mahardi.

“Moskvu će predstavljati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov“, saopštio je Mahardi.

06:59

Ukrajinci će udariti?

Vol Strit Žurnal je objavio, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, da SAD neće slati u Ukrajinu napredne borbene bespilotne letelice tipa Grei Eagle MK-1c. U administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena, VSJ navodi da bi upotreba ovih bespilotnih letelica mogla dodatno da eskalira sukob jer bi omogućila Ukrajini da udari po ruskoj teritoriji.

Postoji još jedan faktor u američkoj odluci da u Ukrajinu ne pošalju napredne borbene bespilotne letelice, iako Volstrit džornal piše da to nije bilo presudno. Naime, Amerika strahuje da bi tehnologija koja se koristi u dronovima Grei Eagle MK-1C mogla pasti u ruke Rusije na bojnom polju.

I Kijev i neki američki kongresmeni su lobirali da se takvi dronovi pošalju u Ukrajinu, ali se po svemu sudeći, bar za sada, to neće dogoditi.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 − 14 =