Ukrajinci udarili kasetnom municijom; Serija eksplozija; Napadnut Vagner

Rat u Ukrajini Rat u Ukrajini – 529. dan. U Džedi se održava drugi dan mirovnog samita o Ukrajini na kome prisustvuju predstavnici iz oko 40 zemalja.– 529. dan. U Džedi se održava drugi dan mirovnog samita o Ukrajini na kome prisustvuju predstavnici iz oko 40 zemalja.

Na sastanku nije prisutan predstavnik Rusije, ali je Kremlj saopštio da će pomno pratiti tok ovih razgovora. Nakon što je ruski tanker “Sig” oštećen u napadu pomorskog drona na ulazu u Kerčki moreuz, Moskva je poručila da “teroristički napad Kijeva na civilni brod u Kerčkom moreuzu neće ostati bez odgovora”.

Napad kasetnom municijom

Ukrajinske snage gađale su Kujbiševski okrug Donjecka artiljerijom “natovskog“ kalibra 155 mm sa kasetnom bojevom glavom, napisao je na svom Telegramu v. d. šefa DNR Denis Pušilin.

On je dodao da je pet osoba ranjeno u današnjem granatiranju Donjecka i Staromihajlovke. Takođe je naveo da je oštećeno osam stambenih zgrada i četiri infrastrukturna objekta u Donjecku i Gorlovki.

21:51

Ukrajinci priznali: Napali smo

Oružane snage Ukrajine preuzele su danas odgovornost za raketne udare na mostove preko Čongarskog i Tonkijevog moreuza u Hersonskoj oblasti i na Krimu.

“Oko 15 časova, ukrajinske odbrambene snage su pogodile dva ključna komunikaciona pravca – mostove Čongarski i Genijski“, navodi se u saopštenju Odeljenja za strateške komunikacije Oružanih snaga na Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Ranije danas, vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Volodimir Saldo rekao je da su ukrajinske trupe napale most preko Tonkijevog moreuza, koji povezuje grad Geničesk sa Arapatom.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine ispalile su 12 projektila, od kojih je devet oborio ruski PVO sistem. U granatiranju je povređena jedna osoba.

Kasnije je Saldo izvestio da su ukrajinske trupe ispalile projektile Storm Shadow na most Čongarski koji povezuje Krim i Hersonsku oblast, kao i na selo Čongar.

Nakon granatiranja, kontrolni punkt Čongar je zatvoren. Ukrajinska vojska je ujutru 22. juna izvela raketni napad na prelaze na administrativnoj granici između regiona, ozbiljno oštetivši Čongarski most, a na licu mesta pronađeni su fragmenti krstareće rakete Storm Shadow francusko-britanske proizvodnje.

Deset dana kasnije most je potpuno obnovljen.

19:48

Dronovi pogodili bazu Vagnera

Dronovi su pogodili vazdušnu bazu u istočnoj Libiji koju koriste plaćenici ruske paravojne grupe Vagner. Nije bilo žrtava, rekao je vojni zvaničnik za AFP.

Izvještaji koje su preneli libijski i arapski mediji tvrde da su napadi pokrenuti iz aviona koji pripadaju vladi u Libiji. Ipak, vlada nacionalnog jedinstva sa sedištem u glavnom gradu Tripoliju negirala je bilo kakvu umešanost.

19:31

Nova pomoć Ukrajini

Ukrajina je od Francuske dobila rakete vazduh-zemlja dugog dometa “skalp“, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Na događaju povodom Dana Vazdušnih snaga Ukrajine, kojem je prisustvovao Zelenski, prvi put su demonstrirane krstareće rakete “skalp EG“ koje je Francuska isporučila Ukrajini.

Rakete su montirane na avion Su-24M.

Zelenski se potpisao na jednoj od raketa. Podsetimo, predsednik Francuske Emanuel Makron je na samitu NATO-a u Vilnjusu 11. juna saopštio da njegova zemlja namerava da Ukrajini isporuči rakete dugog dometa.

17:08

Ukrajinci napali

Ukrajinske snage gađale su Čongarski most, koji povezuje Krim i Hersonsku oblast, kao i selo Čongar, raketama “storm šedou“, pogođena je škola, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.

On je dodao da je saobraćaj i dalje povezan sa Krimom preko Čaplinke i Armjanska. Saldo je naveo da su ukrajinske snage takođe izvele napad na most preko moreuza Tonki, koji povezuje grad Geničesk sa Arabatskom prevlakom. Ispaljeno je 12 raketa, od kojih su devet oborili PVO sistemi.

Jedna osoba je povređena. Osim toga, u granatiranju je oštećen gasovod u blizini mosta, koji prolazi od Strelkovskog nalazišta do Geničeska.

“Više od 20 hiljada stanovnika grada ostalo je bez snabdevanja gasom“, rekao je Saldo.

17:03

Odjekuju eksplozije

Serija ekspolozija u Harkovu.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fifteen + 11 =