“Uvedite vanredno stanje”; Drama u Nemačkoj: Potrošnja zamrznuta, nestalo 60 milijardi evra

Nemačko ministarstvo finansija nametnulo je zamrzavanje potrošnje svim saveznim ministarstvima produbljujući tako budžetsku krizu.

Odluka ministarstva finansija koja zaustavlja većinu novih odobrenja potrošnje usledila je nakon presude Ustavnog suda prošle nedelje, koja je napravila rupu od 60 milijardi evra u vladinoj kasi, piše Politiko.

Vlada se sada priprema za mogućnost daleko širih finansijskih implikacija proizašlih iz te presude koja bi mogla da ograniči njenu sposobnost povlačenja novca iz raznih posebnih fondova koji su uspostavljeni kako bi se zaobišla “dužnička kočnica” zemlje, a koja ograničava savezni deficit na 0,35 posto BDP-a, osim u vanrednim situacijama. 

U pismu svim ministarstvima, državni zvaničnik Verner Gacer rekao je da ministarstvo finansija zamrzava potrošnju “kako bi se izbegla dalja opterećenja budućih finansijskih godina”. Taj korak ne utiče na finansijske obaveze koje su već preuzete, rekao je glavni zvaničnik SPD-a, Kevin Kuhnert. 

Zastupnici budžetskog odbora Bundestaga su održali javno saslušanje s pravnim stručnjacima kako bi procenili efekat prošlonedeljne sudske presude. 

Iako se finansijski jaz od 60 milijardi evra nakon presude teoretski proteže na nekoliko godina, u praksi će efekat biti neposredniji, rekao je Tis Batner, profesor sa Univerzitta Erlangen-Nirnberg. 

“Postoji potreba za konsolidacijom u planiranju budžeta za iduću godinu od 52 milijarde evra”, rekao je. 

Vladina nesposobnost da pronađe novac potreban za finansiranje svoje sveobuhvatne agende za ubrzavanje zelene tranzicije i zaštitu nemačke industrije od visokih troškova energije dovodi do sve češćih poziva s levice da vlada suspenduje dužničku kočnicu proglašavanjem vanrednog stanja, kao što je bilo tokom pandemije koronavirusa. 

Članovi Slobodne demokratske stranke (FPD) do sada su se opirali pozivima da se obustavi dužnička kočnica. FPD-ov ministar finansija Kristijan Lindner utvrdio je prošle nedelje da odluka ustavnog suda ne opravdava suspenziju dužničke kočnice. 

“Moraćemo da napravimo efikasnije politike s manje novca nego u prošloj deceniji”, rekao je. 

Ipak, drugi unutar vlade guraju temeljnu reformu dužničke kočnice koja je uvedena 2009. godine. 

“Način na koji je konstruisana nemačka dužnička kočnica nije dovoljno inteligentan”, rekao je za ARD ministar ekonomije Robert Habek. Dužnička kočnica je, kaže, napravljena u drugom vremenu, kada smo uvek imali jeftini gas iz Rusije, kada je Kina uvek bila naše kupovno tržište i kada su Amerikanci uvek bili pouzdani, odani prijatelji i preuzimali vojni teret s naših ramena jer u Evropi nije bilo rata. 

“Ta su vremena sada prošla”, dodao je Habek, prenosi Jutarnji list.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 5 =