Uzgajivači irvasa pobedili vetroelektrane: Moraće da uklone 151 turbinu?

Norveški Vrhovni sud presudio je u ponedeljak da dve vetroelektrane izgrađene na zapadu zemlje krše prava laponskih uzgajivača irvasa jer ulaze u pašnjake.

Advokati laponskih stočara kažu da će to dovesti do uklanjanja 151 turbine čije je postavljanje na poluotoku Fosenu završeno 2020. i koje su deo najvećeg energetskog parka kopnenih vetroelektrana u Evropi.

“Njihova je izgradnja proglašena nezakonitom i nastavak njihovog rada bio bi nezakonit”, istakao je za agenciju Frans pres Andreas Broner, predstavnik uzgajivača irvasa koji su smatrali da su oštećeni gradnjom jedne od tih dveju vetroelektrana, prenosi Jutarnji list.

Norveško ministarstvo nafte i energetike koje je izdalo dozvole za gradnju ocenilo je da “presuda Vrhovnog suda zahteva da se razjasni situacija”.

Vrhovni sud je ocenio da je izdavanjem dozvola za korišćenje zemljišta i za upotrebu 151 turbine prekršena Međunarodna konvencija o građanskim i o političkim pravima.

“U zemljama u kojima žive etničke, verske i jezične manjine, njihovim se pripadnicima ne sme uskratiti pravo da zajedno s ostalim pripadnicima njihove zajednice neguju svoju kulturu, ispovijedaju i praktikuju svoju veru i koriste se svojim jezikom”, piše u članu 27 te UN konvencije.

Uzgajanje irvasa kojima se Laponci (koji sebe nazivaju Saami) bave od pamtiveka, oblik je zaštićene kulturne prakse, odlučilo je najviše sudsko telo te skandinavske zemlje.

Laponci žive na severu Švedske, Finske, Norveške i Rusije.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

12 + twelve =