UŽIVAJTE U SVEŽIM VIŠNjAMA

Višnja nas svojim sočnim plodovima raduje i okrepljuje. Sezona im je
upravo u toku, iskoristite priliku da ih nabavite na obližnjoj pijaci
i da ih što češće konzumirate jer su prava blagodet za organizam.
Višnje obiluju vitaminima, minerilima, vlaknima i hranljivim
materijama. Na beogradskim pijacama možete nabaviti razne sorte
ovog kiselkastog voća. Najbolje je da ih konzumirate sveže, mada ih
mnoge domaćice rado dodaju u kolače, od njih prave sok, slatka i
stavljaju u zamrzivač. Ovo slatko-kiselo voće je omiljeno u
poslasticama, baš zbog svog specifičnog ukusa. Sve što se napravi
od višnje bude preukusno, da li je to kolač, pita sa višnjama, sok,
kompot, liker, džem ili slatko od višanja.
Višnje karakteriše tamno crvena boja koja potiče od brojnih
pigmenata. One imaju jako antioksidatno dejstvo i jačaju imunitet.
Poboljšavaju zdravlje krvnih sudova mozga i doprinose boljem vidu.
Višnje sadrže visok procenat kalijuma što podstiče izbacivanje
tečnosti iz organizma, dobro je da ih konzumiraju osobe koje imaju
povišen pritisak.
Pored samog ploda, veoma je ukusan i višestruko lekovit sok od
višnje. Kiselkast sok od višnje blagotvorno deluje na mozak,
doprinosi da se lakše opustite, zaspite i kvalitetnije spavate. Sok
od višnje snižava nivo lipida i krvi, utiče na dobar metabolizam i
doprinosi topljenju masnih naslaga. Sadrži antocijanin jedinjenje
koje je zaslužno za jarkocrvenu boju višanja i koje štiti organizam
od upalnih procesa. Ukoliko naporno vežbate posle treninga popijte
čašu soka od višnje jer će on pomoći da se mišići oporave i ujedno
ćete hidrirati organizam.
Slatko od višanja je tradicionalan specijalitet kojim su nas nekad
dočekivale naše prabake. Ono je i dan danas mnogima omiljeno, lako
se priprema i najlepše je ako ga pripremate od marela.
Kad god ste u prilici, kao i svako drugo voće, konzumirajte sveže
višnje. Bilo kao užinu, dodatak voćnim salatama, smutiju, a možete
napraviti i domaći voćni sladoled od višanja. Kolač od patišpanja

i višanja je jednostavna poslastica koja se često pravi, a kada su
kolači u pitanju često se priprema pita od višanja, Švarcvald
torta, voćni kolači i voćni žele. Poznato je da se višnja izuzetno
lepo slaže sa crnom čokoladom i kolačima na bazi kakaa.
Plodovi višnje se koriste za pravljanje sokova, džemova, kompota,
slatka, sirupa, likera ili se u smrznutom stanju čuvaju za pripremu
raznih poslastica. Ljubitelji slakto kiselih ukusa mogu probati
kombinaciju pečenog mesa i sosa od višanja. Potrebno je 200 gr
očišćenih višanja, čaša vode, dve ravne supene kašike šećera i
kašika gustina. U šerpu sipajte vodu, dodajte višnje i šećer i
kuvajte 15 min na umerenoj temperaturi. Potom razmutite gustin u
malo vode i dodajte u višnje, još malo kuvajte dok se ne zgusne.
Možete ga poslužiti uz pečeno meso ili kao preliv za kolač.
Plod ovog plemenitog voća od davnina predstavlja simbol zdravlja,
te su roditelji često ćerkama davali ime Višnja. Ono je
staroslovenskog porekla i veruje se da devojčice koje nose ovo ime
svima donose radost, da su živahne, vedre i optimistične.
Uživajte u svežim višnjama koje sjajno deluju na zdravlje i svojom
aromom ulepšavaju brojna jela i poslastice. Ako planirate da se u
vašim slatkim teglama zimnice nađu i višnje, ovo je pravi trenutak
da počnete da ih pripremate.

Sve što mi treba je #napijaci

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven − 2 =