UŽIVO Katastrofalan zemljotres u Turskoj; Pustoš, krici i zapomaganja; Može biti i 10.000 mrtvih?

Razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je delove Turske i Sirije. 
Nemački istraživački centar za geologiju saopštio je da se zemljotres dogodio na dubini od 10 kilometara u blizini južnog turskog grada Kahramanmaraš, dok EMSC navodi da se procenjuje mogućnost rizika od cunamija. 
Samo u Siriji su pronađena 42 tela, izvestila je sirijska državna novinska agencija. Strahuje se da bi broj žrtava i u Turskoj i u Siriji mogao biti puno veći jer je potres većinu ljudi zatekao na spavanju. 

Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7.8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu. 

“Svi naši timovi su u pripravnosti. Objavili smo uzbunu četvrtog nivoa.. Ovo je poziv i za međunarodnu pomoć”, rekao je turski ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu. 

“U ovom trenutku ne možemo ništa tačno da kažemo o šteti i gubitku ljudskih života”, kazao je on dodavši da ima žrtava i da su se već dogodila 22 naknadna potresa. Guverner pokrajine Gaziantep pozvao je stanovnike da se okupe napolju. 

Sirijska državna televizija izvestila je da se zgrada u blizini Latakije, na zapadnoj obali Sirije, srušila nakon potresa. Provladini mediji javili su da se nekoliko zgrada delomično srušilo u Hami, u središnjoj Siriji. 

Civilna zaštita i sirijski vatrogasci rade na izvlačenju žrtava iz ruševina. 

Turski predsednik obavešten je o potresu, saopštilo je tursko predsedništvo. 
b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 1 =