UŽIVO “Krajnje je opasno, Kurti će napraviti haos”; Srbi oplakuju ubijene; Proglašen dan žalosti

Ne smanjuje se napetost na Kosovu i Metohiji nakon sukoba Srba i pripadnika takozvane kosovske policije u nedelju ujutru u Banjskoj.

U selu Banjska, koje je i dalje pod blokadom, a uhapšeno je još troje Srba, saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Jarinje i Brnjak i dalje su blokirani za prolaz iz centralne Srbije, a može se samo izaći sa Kosmeta.Trenutno prolazak iz centralne Srbije ka Kosovu i Metohiju moguć je samo na administrativnom punktu Merdare.

20:16

“Trupa Kfor-a bile prisutne na području Banjske”

Trupe Kfor-a bile su prisutne na području Banjske u vreme akcije tzv. kosovske policije, gde su “pažljivo pratile situaciju i bile spremne da odgovore”, a policija tzv. Kosova intervenisala je u skladu sa svojim ovlašćenjima za sprovođenje zakona, kao prvi odgovorni, saopšteno je danas iz Kfor-a.

“Kosovska policija, Euleks i Kfor su delovali u bliskoj koordinaciji, kao prvi, drugi i treći odgovorni. Komandant KFOR-a ostaje u redovnom kontaktu sa svim stranama, uključujući Euleks, predstavnike kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, kao i načelnika Generalštaba Vojske Srbije”, navodi se u saopštenju.

19:11

Tužne povorke i u preostale tri srpske opštine na severu KiM

Posle Zvečana, Srbi i u preostale tri srpske opštine na severu Kosova i Metohije nastavljaju da pale sveće i odaju počast tragično stradalim sugrađanima.

Reke ljudi okupljaju se od 18 časova u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i u tužnoj povorci oplakuju smrt svojih prijatelja, komšija sunarodnika Stefana Nedeljkovića, Igora Milenkovića, Bojana Mijailovića.

18:19

Milivojević: “Krajnje je opasno”

Povodom zahteva koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio danas predstavnicima zemalja Kvinte da Kfor preuzme kontrolu bezbednosti na severu Kosova, nekadašnji diplomata Zoran Milivojević kaže da nije uveren da se od međunarodne zajednice, odnosno zapadnih centara moći može očekivati nešto značajno u prilog smirivanja situacije i kažnjavanja Aljbina Kurtija, ali upozorava i da je krajnje vreme za to.

Milivojević za Kosovo onlajn ukazuje da je svakako trenutak da Kfor “proradi”, naročito posle dramatičnih dešavanja u Banjskoj, u kojima su sradala četvorica Srba i jedan albanski policajac.

“Bilo bi za očekivanje da Kfor proradi i da ta tema bude na forumima gde im je mesto”, dodaje.

Kako kaže, da li će to biti uspešno, ne zna, ali ovoga puta situacija je zaista opasna i ovoga puta svaki pokušaj da se stvar skrajne od onoga što objektivne okolnosti nude i ono što situacija na terenu nudi, predstavlja ozbiljnu odgovornost za one koji se opredele za takav pristup.

“Krajnje je opasno, moguć je sukob i ne može se locirati samo na taj mali prostor. Prošla je Banjska, ali nisam siguran kako to može da ide dalje, ako se eskalira. Kurtija treba, krajnji je momenat, zaustaviti. Napraviće haos u regionu”, zaključio je Milivojević.

17:37

Potresne scene iz Zvečana

Građani Zvečana i Srbi iz drugih opština pale sveće u pomen nastradalim Srbima.

16:17

Odalović: Suštinska deeskalacija je povlačenje specijalnih jedinica sa severa

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da je suštinska deeskalacija nove krize na Kosovu povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa, prenosi RTV.

Odalović podseća da se zahtev Srpske liste da se Kfor i Euleks rasporede na severu Kosova, kontinuirano ponavlja već godinu dana, jer je, kako navodi, upad specijalnih jedinica i njihov ostatak na severu pojačavao tenzije i izazvao mnogo problema.

Istakao je da bi se povlačenjem specijalnih jedinica sa severa, preuzimanjem bezbednosne odgovornosti Kfora za policijski deo pokrivanja severa Kosova, stvorili uslovi za formiranje ZSO i organizovanje izbora, kako bi Srbi izabrali svoje legitimne predstavnike i ušli u institucije.

“Albanci i Srbi nikada nisu živeli zajedno na tom prostoru, na žalost tako je bilo. Ne zato što Srbi nisu hteli da žive sa Albancima, ili Albanci sa Srbima, nego nisu teritorijalno jedni sa drugima imali nikakvog kontakta. Sada je došlo do te eskalacije”, naglasio je Odalović.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen − 2 =