UŽIVO Molitva za Rusiju; Nosači raketa raspoređeni; Zasuto bombama

Rusija je pokrenula vazdušne napade na Kijev i Harkov. 
Broj poginulih u ukrajinskom napadu na Belgorod povećan na 22.

U Savetu bezbednosti UN u Njujorku održana sednica na zahtev Rusije zbog tog napada. 

Čestitka bračnog para Zelenski

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se zajedno sa suprugom Olenom obratio Ukrajincima uoči Nove godine i poručio da će naredna godina biti “onakva kakvu želimo”. 

“Ukrajinska Nova godina je kada ne samo čestitamo, već i delujemo. Ne samo da želimo, već i činimo sve da nam se želje ostvare. Mi, Ukrajinci, znamo bolje od svih da bolje sutra ne dolazi samo, jer svako sutra se zalažemo za sebe. I zato će nam Nova godina biti onakva kakvu želimo i učinićemo je takvom. Ne samo novogodišnje čudo, već i celogodišnje čudo – svi ste vi: odlučni, odgovorni, brižani i efikasan”, napisao je bračni par Zelenski u poruci na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform. 

Zelenski je poželeo život i trud ljudima koji štite slobodnu i sigurnu budućnost – ne samo svoju, već i čitav svet.

Nosači raketa raspoređeni

Rusija je u Crno more rasporedila tri nosača raketa – dve fregate i mali raketni brod, rekao je večeras načelnik regionalne administracije Odese Oleg Kiper. 

“Nivo raketne pretnje je izuzetno visok. Neprijatelj je rasporedio tri površinska nosača raketa – dve fregate i jedan MRK – na borbeno dežurstvo u Crnom moru. Ukupna spremnost za upotrebu je 24 kalibra”, prenela je Ukrajinska pravda. 

On je pozvao stanovnike Odese da ne ignorišu uzbune za vazdušnu opasnost. 

Ranije u toku večeri širom Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna zbog poletanja borbenog aviona MiG-31K iz Rusije, koji može da nosi hipersoničnu raketu “kinžal”.

21:26

Molitva za Rusiju

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je na molitvu za Rusiju, vojsku, ”prestanak međusobne borbe i političkih sukoba” i pravedan svet u Novoj godini. 

Zahvaljujemo Gospodu na milosrđu ukazanom u protekloj godini i, usmeravajući pogled ka budućnosti, molimo Spasitelja za pomoć i zastupništvo, da nas zaštiti od svakog zla…Možda je najbolnija tuga za dušu i savest ono što se danas dešava, pa i na našoj zemlji, u gradu Belgorodu. Danas se moramo moliti, tražeći od njega isceljenje naših bolesti, grehova, isceljenje svih ovih društvenih i političkih sukoba, jer u savremenom svetu sve to može doneti nesagledive katastrofe za ljude”, poručio je Kiril u moskovskom Sabornom hramu Hrista Spasitelja gde je danas služio moleban za Novu godinu, prenose RIA Novosti.
On je istakao da ni u kom slučaju ne treba dozvoliti da se gnev i mržnja razvijaju ni na nivou ličnih i porodičnih odnosa, ni u međudržavnim odnosima. 

Prema njegovim rečima, svet je postao veoma ranjiv jer svet ima snagu i sposobnost da sebe uništi.
“Dakle, današnji pozivi na mir su pozivi na samoodržanje. Ali mir ne može bez pravde. Naša molitva Gospodu je za što brži prekid međusobne borbe, naravno, za odbranu naše Otadžbine, za mir, ali i za pravdu, jer mir bez pravde je nestabilan mir. Našu danas molitvu treba uputiti i za predsednika naše države, za vrhovnog komandanta Vladimira Putina, za našu vojsku, za one koji nose posebne odgovornost za očuvanje ruske zemlje, precizirao je patrijarh Kiril.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 − 8 =