UŽIVO Rakete pljušte; “Unišili smo”; Iznenadna smena u Kijevu

Počeo je 490. dan rata u Ukrajini. Vlasti u Kijevu tvrde da su dve rakete ruskih snaga pale na urbani deo Kramatorska u Donjeckoj oblasti.

Nacionalna policija saopštila je da su u napadu na deo Kramatorska sa restoranima poginule najmanje četiri, a da su 42 osobe povređene.

Volodimir Zelenski ponovo apelovao da Kijev dobije “političku pozivnicu” za članstvo u NATO-u. 

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin stigao je u utorak u Minsk. 

Rusi: Osujećena rotacija

Artiljerci grupe “Zapad” osujetili su tri pokušaja rotacije Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštio je portparol centra grupe Sergej Zibinski. “Artiljerija grupe osujetila je tri pokušaja rotacije jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Kislovka, Olšani i Novoselovsko“, rekao je Zibinski. Prema njegovim rečima, Ukrajina je izgubila više od jednog voda vojnika i jedan kamionet.

08:21

Ukrajina: Uništili smo šest dronova 

Ukrajinske vlasti kažu da su tokom noći uništili šest iranskih dronova samoubica.

08:16

Muzej menja ime zbog rata

Muzej u Amsterdamu, koji je prekinuo veze sa kolekcijom “Ermitaža” iz Sankt Peterburga nakon početka sukoba u Ukrajini, zvanično je promenio ime i najavio partnerstvo sa renomiranim galerijama u Londonu, Parizu i Vašingtonu.
Kako prenosi agencija AP, “Ermitaž Amsterdam” će se od septembra zvati “HART muzej”.

Iznenadna smena u Kijevu

Ukrajinski predsednik smenio s dužnosti Jurija Husjeva, čelnika Ukroboronproma, državnog konglomerata za proizvodnju oružja, prema dekretu objavljenom u utorak naveče. 

Ukrajinski mediji navode da će njegov naslednik biti 31-godišnji Herman Smetanin, koji vodi fabriku oklopnih vozila u Harkivu. Za sada nema službene potvrde iz kancelarije Volodimira Zelenskog. 

Ukrajinska pravda, online list, izvestio je da je Zelenski očekivao da će Husjev povećati proizvodnju sistema balističkih raketa kratkog dometa Sapsan, ali se to nije ostvarilo.

07:11

Najnoviji bilans: Osmoro mrtvih

Najmanje osam ljudi poginulo je u ruskom napadu na grad Kramatorsk na istoku Ukrajine, saopštile su danas iz ukrajinske službe za vanredne situacije. U saopštenju se navodi da je 56 osoba povređeno, prenosi Rojters.

07:05

Pentagon: Tu su

Portparol američkog ministarstva odbrane Patrik Rajder izjavio je da su trupe privatne ruske vojne formacije ”Vagner” i dalje u Ukrajini nakon pobune tokom vikenda. Ali u smislu njihovog specifičnog raspoloženja i da li se mogu ili ne moraju pomerati, neću da spekulišem o tome, rekao je sekretar za štampu Pentagona na brifingu, prenosi CNN.

06:29

Pljušte rakete

Vlasti u Kijevu tvrde da su dve rakete ruskih snaga pale na urbani deo Kramatorska u Donjeckoj oblasti. Nacionalna policija saopštila je da su u napadu na deo Kramatorska sa restoranima poginule najmanje četiri, a da su 42 osobe povređene.

06:20

“Rusija zaslužuje poraz i sud”

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da, kako je rekao, ”svaka manifestacija ruskog terora iznova dokazuje da Rusija zaslužuje samo jedno, kao rezultat svega što je uradila – poraz i sud, pravična i legalna sudjenja svim ruskim ubicama i teroristima”. 

On je u video obraćanju rekao da su na godišnjicu napada ruskih terorista na tržni centar u Kremenčuku, kada su poginule 22 osobe, ruske snage ponovo raketirale tu oblast, prenosi Ukrinform.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 − 10 =