UŽIVO, RAT U UKRAJINI! Hersonska oblast izašla iz Ukrajine, Vašington sprema novi paket pomoći Kijevu!

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 217.

9.00 – LNR će danas tražiti od Putina prijem u Rusku Federaciju

Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Ukrajini Leonid Pasečnik najavio je da će kasnije danas pripremiti dokument kojim se od ruskog predsednika Vladimira Putina traži da razmotri prijem LNR u sastav Ruske Federacije, prenosi TAS S.

– Rezultat je tu! Stanovnici Luganske Narodne Republike su se opredelili za svetlu i prosperitetnu budućnost – napisao je on na Telegramu, komentarišući rezultate referenduma koje su organizovale proruske vlasti, o pristupanju LNR Rusiji.

– Danas ću pripremiti odgovarajući dokument kojim tražim od ruskog predsednika Vladimira Putina da razmotri pristupanje LNR Ruskoj Federaciji kao konstitutivnog člana u skladu sa zakonom – zaključio je Pasečnik.

Proruski zvaničnici u četiri regiona Ukrajine pod kontrolom Moskve saopštili su juče da se ogromna većina stanovnika izjasnilla za ulazak ovih oblasti u sastav Ruske Federacije, nakon pet dana glasanja na referendumu koje su Kijev i zapadni lideri unapred odbacili kao “farsu”.

8.30 – Zaporoška oblast uskor deo Rusije?

Zaporoška oblast može vrlo uskoro da postane deo Rusije, izjavio je predsednik pokreta „Zajedno s Rusijom“ i predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

– Sada se obraćamo Rusiji i čekao odgovor od ruskog predsednika. Nadam se da možemo da postanemo deo jedinstvene Rusije u narednim danima – rekao je on.

8.25 – Hersonska oblast izašla iz Ukrajine

Hersonska oblast je odlukom većine stanovnika regiona de fakto izašla iz sastava Ukrajine, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa regionalne administracije ove oblasti Kiril Stremousov.

– Stanovnici Hersonske oblasti su većinom glasova odlučili da izađu iz sadašnje nacističke Ukrajine. Hersonska oblast je de fakto izašla iz sastava nacističke Ukrajine, koja se pretvorila u neku vrstu fašističke Nemačke i zapravo zastupa interese kolektivnog Zapada, a ne interese ukrajinskog naroda – rekao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, sada stanovnici Hersonske oblasti čekaju odluku Rusije da taj region uključi u svoj sastav kao novi subjekt.

Stremousov je istakao da Hersonskoj oblasti nije potrebno priznanje rezultata referenduma od strane Zapada.

– Ne zanima nas mišljenje Evropske unije, jer je to grupa marionetskih lidera – rekao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, mišljenje većine stanovnika EU razlikuje se od zvaničnih stavova vlasti.

– Stanovnici zemalja EU se pitaju zašto Evropa treba da trpi zbog toga što se daje podrška korumpiranoj Ukrajini, koja je ogrezla u korupciju i praktično uništila sopstveni narod – naglasio je Stremousov.

8.20 – Komisija EU predlaže nove sankcije

Evropska komisija će danas predložiti nove sankcije protiv Rusije, uključujući ograničenje cene ruske nafte.

8.05 – Lider DNR Denis Pušilin rekao je posle referenduma o ujedinjenju sa Rusijom da su građani načinili podvig

– Sada samo napred, u Rusiju, graditi, stvarati i pobeđivati! – rekao je on novinarima.

Na pitanje koji su dalji koraci on je rekao:

 Leonid Pasečnik (lider LNR) i ja smo se već obratili predsedniku Rusije i on nas je podržao – ako građani Donbasa budu glasali za ujedinjenje, on će podržati tu odluku. Naravno, doći ćemo do sledeće pravne faze. Sve po planu koji imamo odavno – što pre postati deo velike zemlje, Rusije.

7.50 – Ukrajinske trupe granatirale su hotel „Park in“ i šest stambenih zgrada u Vorošilovskom okrugu Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR

7.35 – Nemačka ne priznaje rezultate referenduma

Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da Berlin ne priznaje rezultate referenduma o ujedinjenju s Rusijom koji su održani u LNR, DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

– Ne prihvatamo rezultate tih fiktivnih referenduma i nastavićemo da sa nesmanjenom snagom podržavamo Ukrajinu – rekao je on za nemačke medije.

7.20 –  Novi paket pomoći Ukrajini

Vašington će tokom dana objaviti novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vredan milijardu dolara, javlja agencija Blumberg pozivajući se na izvore.

7.10 – Veliki broj dobrovoljaca u Abhaziji

U Abhaziji nema mobilizacije, ali broj dobrovoljaca koji odlaze na teritoriju na kojoj ruska vojska sprovodi specijalnu operaciju u stalnom je porastu, rekao je za Sputnjik ministar inostranih poslova Inal Ardzinba.

 Kod nas nema mobilizacije, ali želim da skrenem pažnju na to da su dobrovoljci iz Abhazije još 2014. godine uzeli oružje u ruke i bore se za slobodu Donbasa. Njihov broj stalno raste. To je, prema mom mišljenju, važno. Nažalost, ima žrtava – rekao je on.

Ministar je takođe rekao da se vlasti Abhazije sa pažnjom i poštovanjem odnose prema volji naroda DNR, LNT, Zaporoške i Hersonske oblasti izraženoj na referendumu o ujedinjenju s Rusijom i održavanje referenduma tumače kao neslaganje sa politikom Ukrajine.

Informer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four + fourteen =