UŽIVO Vagner se povlači; Putin dobio podršku; “Izdaja se ne prašta”

U Rusiji je zavladao haos.

Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije “Vagner” Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije. 

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih.

Prigožin, koji se trenutno nalazi u Rostovu na Donu, odgovara da se niko neće predati. 

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da su njegove snage spremne da uguše pobunu. 

Kako prenosi Rojters, šef ruskih paravojnih jedinica “Vagner” Jevgenij Prigožin optužio je u rusku vojsku da “uništava” njegove borce, ne obrazlažući u potpunosti optužbu i obećao da će zaustaviti “zlo” vojnog vrha.

Pojačane mere bezbednosti”

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da je u Moskvi uveden režim kontraterorističke opreacije, dok je trenutnu situaciju nazvao teškom. 

On je saopštio je danas da će ponedeljak u Moskvi biti neradan dan, javljaju ruski mediji. 

Mera je uvedena zbog poslednjih dešavanja u zemlji, koje je rukovodstvo zemlje opisalo kao oružanu pobunu i pokušaj državnog udara. 

Sa radom će ipak nastaviti gradske službe, odbrambeno-industrijski sektor zemlje i lokalni organi vlasti. U prestonici je danas uveden i takozvani protivteroristički režim, zbog čega su ranije tokom dana u gradu otkazana sva masovna okupljanja. 

Pri ulasku u grad pojačane su i mere bezbednosti. Sobjanin je savetovao sve građane da se uzdrže od kretanja po gradu ukoliko to zaista nije neophodno.

17:37

Mitropolit Kiril: “Prestanite! Izdaja nije oproštena”

Načelnik odeljenja Ruske pravoslavne crkve za saradnju sa vojskom i policijom mitropolit Kiril pozvao je Jevgenija Prigožina i grupu “Vagner” da stanu. 

“Danas bih se obratio Jevgeniju Prigožinu i “vagnerovcima” u ime svih vojnih sveštenika naše crkve koji su od prvih dana sa njima u borbenim redovima – prestanite! Oružana pobuna, izdaja, ubadanje nožem u leđa… Mnogi gresi se opraštaju čoveku, ali ovi gresi – izdaja, državni udar – nisu oprošteni”, rekao je mitropolit.

17:33

Sastao se britanski Odbor za hitne slučajeve zbog dešavanja u Rusiji

Odbor za hitne slučajeve britanske vlade (Cobra) sastao se danas zbog najnovijih dešavanja u Rusiji gde je došlo do pobune paravojne grupe “Vagner”. 

“Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli je predsedavao sastankom kako bi obavestio prisutne o najnovijim dešavanjima, a posebno o britanskim državljanima u Rusiji”, saopštio je portparol vlade, prenosi Rojters. 

Prethodno je britanski premijer Riši Sunak pozvao je Kremlj i šefa Vagnera Jevgenija Prigožina “da budu odgovorni i da zaštite civile”, kao i da London “budno prati situaciju na terenu”.

17:27

Trudo: U kontaktu smo sa našim saveznicima

Kanadski premijer Džastin Trudo naveo je da Kanada prati situaciju u Rusiji gde je došlo do pobune pripadnika paravojne grupe “Vagner” i dodao da će se danas sastati Tim za odgovor na incidente da razgovara o najnovijim dešavanjima. 

“U kontaktu smo sa našim saveznicima i nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju”, napisao je Trudo na Tviteru. 

Prethodno je potvrđeno da ruska paravojna grupa “Vagner” prolazi kroz Lipecku oblast i da se nalazi na oko 400 kilometara od Moskve.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fifteen − 5 =