UŽIVO Vode se žestoke borbe; Rusi napadaju kod Krupjanska

Ruske trupe napadaju ukrajinske položaje oko Hersona, Kupjanska i Avdejevke.

Tokom noći ukrajinska PVO oborila balističke rakete nad Kijevom. Napad dronovima “šahed” na jugu Ukrajine. 

22:51

Karta za mir je predavanje teritorije?

Američki republikanski senator Džejms Dejvid Vens izjavio je juče da će Ukrajina možda morati da ustupi deo svoje teritorije Rusiji kako bi prekinula rat. 

22:49

Odobrena isplata 900 miliona Ukrajini

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da je odobrio drugu reviziju kreditnog programa za Ukrajinu, što omogućava isplatu 900 miliona dolara. 

“Izvršni odbor MMF-a zaključio je danas konsultacije u vezi sa članom četiri za 2023. godinu i završio drugu reviziju aranžmana za Ukrajinu. Završetak druge revizije omogućava vlastima da odmah povuku iznos od oko 900 miliona američkih dolara”, navodi se u saopštenju, prenosi RIA.

20:56

Eksplozije u Ukrajini

U Odeskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javila je televizija „Obščestveno“. 

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Odeskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

19:59

Su-34 izvršio udar

Posada Su-34 izvršila je udar visokoeksplozivnim avio-bombama sa objedinjenim modulom za planiranje i korekciju, koji im omogućava da nanose precizne udare bez ulaska u zonu PVO neprijatelja. O tome je govorilo rusko Ministarstvo odbrane. 

“Danas sam izveo let kako bih bombama uništio neprijateljske vojne ciljeve. Let se odvijao na visini od 11.000 metara, iza oblaka. Sve je proteklo sasvim mirno”, rekao je pilot Oleg.

18:00

Ruska artiljerija se bori kod Krupjanska

Na internetu su objavljeni snimci u operativnom pravcu Kupjanska na kojima se može videti dejstvo topova kalibra 152 mm i VBR 9K51 Grad, Prve tenkovske armije Oružanih snaga Rusije protiv ukrajinske pešadije, koja je pokušala da se skloni u stambenoj zoni u jednom od naselja. 

Na snimcima snimljenim dronom vidi se kako ukrajinska pešadija pokušava da se sakrije u stambenoj zoni, ali su ovi pokreti uočeni iz vazduha, posle čega je taktička grupa ukrajinske vojske uništena od strane artiljerijski udar. 

Kako je priznala bivša zamenica šefa ukrajinskog Ministarstva odbrane Ana Maljar, Oružane snage Ukrajine su u teškoj situaciji u pet pravaca linije fronta. Prema rečima Maljara, trenutno je napeta situacija za ukrajinske vojnike na Kupjanskom, Krasno-Limanskom, Artemovskom, Marijnskom i Avdejevskom pravcu. 

Komandant Oružanih snaga Ukrajine na harkovskom pravcu general Sirski je najavio prelazak u fazu odbrane, čime je zapravo potvrdio izjavu bivše zamenice šefa ukrajinskog Ministarstva odbrane. 

Jedinice ruske vojske preuzimaju inicijativu kod Kupjanska, uništavajući komandna mesta ukrajinskih brigada kod Harkova. U protekla 24 časa zabeleženi su napadi na ukrajinske vojne ciljeve u 18 naselja u Harkovskoj oblasti. Konkretno, objekti su uništeni u Čugujevskom, Kupjanskom i Harkovskom okrugu

16:32

Berbok: Ukrajinski sukob ne sme da se “zamrzne”

Uprkos pričama da je Evropska unija umorna od ukrajinskog sukoba, njegovo “zamrzavanje“ bi bilo kontraproduktivan korak i izazvalo bi obrnut efekat, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok. 

“Zamrzavanje zvuči tehnički gotovo sterilno. Zajedno sa njim, nastupio bi miran zimski period i tišina. Zapravo, zamrzavanje sukoba značilo bi obrnutu situaciju, napisala je Berbokova u autorskom članku za izdanje “Frankfurter algemajne cajtung“. 

Ona je naglasila da bi zamrzavanje za Ukrajinu značilo samo gubljenje “suvereniteta i identiteta”.

b92


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen − 2 =