UŽIVO Vučić: “Potpisujemo dva protokola”; Na stolu je 6 milijardi evra VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas susretu “Zapadni Balkan i EU”, kao i sastanku lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan.

U toku je panel diskusija lidera, na kojoj učestvuju Vučić, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, premijer S. Makedonije Dimitar Kovačevski. 

“Nadamo se da ćemo ući u EU do 2023”

Kovačevski je naveo da je ovaj susret jako važan, koliko finansijski, toliko i za stabilnost regiona. On je izrazio nadu da će Severne Makedonija do 2030. godine postati članica EU.

09:57

Generalni direktor Evropske komisije stigao na skup

Gert Jan Kopman, generalni direktor Evropske komisije za susedstvo i pregovore takođe je stigao na skup.

09:57

O Brajan pozdravio otvaranje skupa

Glavni izaslanik SAD za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajan stigao je na skup i pozdravio otvaranje skupa.

09:51

Spajić na susretu

Premijer Crne Gore Milojko Spajić takođe je stigao na skup i kratko se obratio.

09:50

Rama: Krucijalno je da radimo svi zajedno

Albanski premijer Edi Rama takođe se kratko obratio nakon stizanja na skup. Istakao je koliko je važna međusobna saradnja zemalja Zapadnog Balkana. 

“Krucijalno je da radimo svi zajedno, svih šest zemalja. Krucijalno je da zanemarimo sada politiku i istoriju. Ono što uradimo u nekoliko meseci će odrediti kako će naše zemlje delovati u ovoj deceniji”.

09:47

Vučić najavio potpisivanje dva važna protokola

Kako je naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u narednim danima potpisuju se dva važna protokola. 

“Ono što je važna vest jeste da ćemo u narednim danima potpisati 2 važna protokola za otpočinjanje od 1. marta funkcionisanja sporazuma o slobodnom pristupu o tržištu radne snage u Tirani, Beogradu i Skoplju a drugi deo jeste Plan rasta i o tome smo dugo sinoć razgovarali šta mi treba da preduzmemo da bismo taj novac dobili, koji su uslovi, koje reforme treba da preduzmemo…”, rekao je i dodao: 

“Što se Beograda tiče mi smo naš Plan rasta u subotu predstavili za naredne tri godine, daćemo sve od sebe da te reforme učinimo da dobijemo pristup tim sredstvima, samo mi radeći svi zajedno možemo da napravimo veliki napredak… Čini mi se da je ovo prvi put da se sastajemo i da se samo govori o ekonomskim a ne politčkim pitanjima u kojima se razlikujemo”, zaključio je Vučić u uključenju uživo iz Skoplja.

09:36

Prvi se obratio Vučić

Vučić je pre svega pozdravio braću Makedonce i zahvalio se na gostoprimstvu. 

“Pre svega da pozdravim braću Makedonce, da se zahvalim na gostoprimstvu. Razgovarali samo sa evropskim i američkim predstavnicima oko plana rasta – jedna je zajednično evropsko tržište”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Vučić je kazao da su stanci koje su imali sinoć važni za čitav region. 

“Razgovarali smo o zajedničkom evropskom tržištu, odnosno o ‘zelenim linijama’ za naše kamione da slobodno prolaze preko granica evropske unije… U narednim danima potpisaćemo dva protokola koja su važna, a tiču se o slobodnom pristupu radnoj snazi. Druga tačka se tiče plana rasta EU, odnosno šta moramo da uradimo da bismo dobili novac i iskoristili ga. Svoj plan rasta smo predstaivli i on se uklapa u tu agendu”, kazao je Vučić.

09:35

Kovačevski otvorio skup

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski otvorio kratkim obraćanjem skup. 

Kovačevski je izjavio da će na kraju samita Zapadni Balkan, koji se održava u Skoplju, biti usvojena zajednička deklaracija. 

On je uoči početka samita rekao novinarima da će tema skupa biti Plan rasta za Zapadni Balkan. 

“Plan rasta bi trebalo da donese i reforme i finansijske instrumente u visini od šest milijardi evra za zemlje 

Zapadnog Balkana. Razgovaraćemo i o zajedničkim aktivnostima u oblasti trgovine, ekonomije. Imaćemo posle i zajedničku konferenciju za novinare”, rekao je Kovačevski. 

On je rekao i ko sve učestvuje na samitu počevši od predstavnika EU i SAD do predstavnika Evropske banke, Cefte i drugih međunarodnih organizacija.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ten − 1 =