UŽIVO Žestoko; “Idemo,… izgubiće”; Oslobođeno

U toku je 481. dan rata u Ukrajini. Žestoke borbe duž cele linije fronta. Raste i broj žrtava zbog dizanje u vazduh brane Kahovka.

Ukrajinska vojska saopštila je da je uništeno rusko skladište municije u Hersonskoj oblasti, dok Moskva navodi da su ukrajinske snage najaktivnije u oblasti Zaporožja, ali da ruska vojska uspešno odbija napade.

Kremlj je, takođe, naveo da je sporazum o izvozu ukrajinskog žita de fakto bez šansi, jer obaveze prema Rusiji nisu ispunjene.

Za to vreme, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je mirovni sporazum moguć samo pod ukrajinskim uslovima, kako bi se u budućnosti sprečili ponovni napadi Rusije.

Ukrajinci granatirali Rusiju?

Sedmoro civila, uključujući jedno dete, povređeno je tokom noći u ukrajinskom granatiranju oblasti Valujki u ruskoj pograničnoj oblasti Belgorod, rekao je načelnik tamošnje oblasti. Oštećeno je pet višespratnica i četiri kuće, a jedna zgrada gori, napisao je načelnik Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Roman Starovojt, načelnik Kurske oblasti, severno od Belgoroda i koja se takođe graniči sa Ukrajinom, tvrdi da su ukrajinske snage granatirale dva tamošnja sela. Prema prvim informacijama, nije bilo povređenih.

08:12

Ukrajina: Oslobodili smo osam naselja

Osam naselja oslobođeno je u protekle dve sedmice u ukrajinskoj kontraofanzivi u regionima Berdjansk i Melitopolj, uključujući selo Piatikhatki, poručila je zamenica ministra obdrane Hanna Maliar u objavi na Telegramu. Ruski bloger izvestio je o zauzimanju sela na zapadnom rubu fronta u Zaporožju u nedjelju nakon, kako je opisao, žestokih borbi.

Ukrajinci udaraju

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana 35 puta granatirala naselja Donjeckoj Narodnoj republici (DNR), ispalivši 214 plotuna iz raketnog i artiljerijskog orudja, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. U ovim ukrajinskim napadima je ranjeno osam civila, prenosi Tass.

Prema podacima objavljenim na Telegram kanalu misije, ukrajinske trupe su koristile višecevne raketne sisteme, kao i artiljerijska orudja kalibra 152 i 155 mm.

Ukrajinske oružane snage izvele su udare na područja četiri naselja u DNR i oštetile sedam stambenih zgrada i tri objekta civilne infrastrukture, navodi se u saopštenju.

“Idemo, Rusija će izgubiti”

Ukrajinski predsednik u svom je noćnom obraćanju naglasio da bi primarni fokus Rusije trebalo da bude “pripremanje društva za posledice uništavanja vlastite budućnosti”.

“Rusija će izgubiti okupirane teritorije. Nema i neće biti alternative našim koracima za deokupaciju”, rekao je. “Naše trupe napreduju, položaj po položaj, korak po korak, idemo napred”, dodao je.

06:25

Eksplozije u Odesi

Tokom noći u južnoj ukrajinskoj luci Odesi čulo se nekoliko eksplozija. Ukrajinske vazdušne snage ranije su upozorile na raketnu pretnju.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty + 12 =