Vakcine Fajzera i Moderne doživotno štite od kovida 19?

Otkriveno je da su osobe koje su primile obe doze bilo kojeg od tih cepiva razvile snažan i postojan imunološki odgovor na kovid 19.

Nova studija objavljena u ponedeljak u časopisu “Nature” sugeriše da je moguće da vakcine protiv kovida 19 koje su napravile kompanije Fajzer i Moderna pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi “New York Times”.

Naučnici su otkrili da su osobe koje su primile obe doze bilo koje od tih vakcina, razvile snažan i postojan imunološki odgovor na koronavirus. Uz to, pokazalo se da su antitela koja proizvode cepiva efikasnija u borbi protiv dve varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

“Vakcina je efikasna i za to postoje brojni dokazi”

To znači da bi ljudi mogli da imaju dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da se neće morati dodatno imunizovati, čak ni u slučaju da koronavirus mutira u nove varijante.

“Izdržljiva imunost koju stvaraju ove vakcine dobar je znak”, rekao je dr Ali Elebedi, imunolog sa Univerziteta Vašington i vodeći autor spomenute studij

U istraživanju efikasnosti Fajzerove i Modernine vakcine protiv kovida 19 učestvovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo kovidom.

Naučnici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlezde koje proizvode memorijske limfocite B i imunološki deo koji prepoznaje oboljenje sa kojim se susretao.

Mešanjem ove dve vakcine dobijate bolji imunološki odgovor

Zahvaljujući tom delu, čovekov imunološki sistem može brže diopremiti antitela za ponovnu borbu s tom istom pretnjom. Takođe, ako ponestane antitela, memorijski limfociti B mogu proizvesti još. Memorijski limfociti B krvotokom čoveka mogu cirkulisati godinama, pa čak i decenijama.

Nakon što se osoba vakciniše protiv koronavirusa ili ga preboli, u limfnim čvorovima se stvara germinativni centar – mesto gde se tokom normalne reakcije organizma na infekciju zreli limfociti B uzgajaju, diferenciraju i menjaju geni svojih antitela.

Naučnici su iz limfnih čvorova učesnika istraživanja pet puta uzimali uzorke – tri, četiri, pet, sedam i 15 dana nakon primanja prve doze cepiva.

Istraživanje je pokazalo da su germinativni centri učesnika istraživanja bili dosta aktivni i četiri meseca nakon primanja doza, te da broj memorijskih limfocita B koji su zapamtili kovid 19 nije pao.

Germinativni centri su kod većine vakcina najaktivniji tokom dva dana nakon imunizacije, a potom im produktivnost opadne.

Vakcina proizvođača Fajzer i Biontek efikasna protiv delta varijante

“Činjenica da su reagovali i četiri meseca nakon vakcinacije zaista je jako dobar znak”, rekao je Elebedi.

Iako su u studiji učestvovale osobe koje su primile Fajzerovu vakcinu, Elebedi je rekao da bi se ista saznanja mogla primeniti i na Moderninu, jer su te dve vakcine napravljena pomoću iste tehnologije.

Studija nije obuhvatila vakcinu kompanije Džonson i Džonson, a Elebedi je rekao da sumnja da bi imunološki odgovor nakon te vakcine bio toliko jak, jer je ono napravljeno pomoću sasvim drugačije tehnologije.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

12 − 1 =