VARŠAVA POD PRITISKOM: EU opominje Poljsku – ako ne ispune OVAJ uslov, ostaće bez 75 milijardi evra

Evropska unija neće isplatiti Poljskoj najveći deo od 75 milijardi evra sredstava za razvoj koja su joj namenjena do 2027. ukoliko ne popravi svoje pravosuđe, izjavio je danas portparol Evropske komisije.

Pozivajući se na loš pravosudni sistem u Poljskoj, EU je već zamrzla oko 35 milijardi evra dodeljenih toj zemlji iz zajedničkog EU fonda ekonomskih podsticaja za pomoć ekonomijama da se oporave od pada izazvanog pandemijom kovid-19.

Komisija je sada upozorila da su skoro svi tzv. kohezioni fondovi Poljske, iz zajedničkog budžeta 27-članog bloka za period 2021-27, dovedeni u pitanje, jer Varšava ne ispunjava demokratske standarde o nezavisnosti pravosuđa, prenosi Rojters.

 – Zbog neusklađivanja, Komisija ne može da izvrši nadoknadu za poljska potraživanja, rekao je portparol Stefan de Kersmaker, dodajući da je jedini izuzetak mali deo novca namenjen tehničkoj pomoć za donošenje razvojnih projekata, a ne za njihovu realizaciju.

EU i mnoge međunarodne organizacije za nadzor i poštovanje ljudskih prava tvrde da je PiS narušio demokratske principe i urušio nezavisnost sudova u toj bivšoj komunističkoj zemlji od 38 miliona ljudi, najvećoj na istočnom obodu evropskog bloka.

Od pridruživanja EU 2004. godine, Poljska je bila najveći korisnik pomoći iz zajedničkog budžeta.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × four =