VAŽNO ZA SVE GRAĐANE – AMBER ALERT u Srbiji od novembra: Jurić obavestio javnost o detaljima

“Amber alert” predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Igor Jurić rekao je za Internet portal RTS-a da je Bratislav Gašić potpisao dokument kojim je naložio timu da do 1. novembra obave sve pripreme za implementaciju “Amber alerta” u Srbiji, ali se ne isključuje mogućnost da uvođenje sistema počne i ranije.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je krajem janura da je potrebno da se što pre uvede “Amber alert”, sistem obaveštavanja nestanka deteta. U Srbiji godinama unazad postoji inicijativa da se uvede, dok u Evropi desetine zemalja imaju taj sistem. 

Kako funkcioniše “Amber alert”

“Amber alert” predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Odluku o tome donosi tužilaštvo, kao i to da li treba da se objavi fotografija nestalog deteta. Policija pojačava patrole na putevima i kontrolu na naplatnim rampama i graničnim prelazima.

Objave preko medija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, auto-putevima, mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Više od milion ljudi u Srbiji podržalo je na društvenim mrežama kampanju za uvođenje sistema “Amber alert” u zemlji, izjavio je početkom godine Igor Jurić.

Sistem “Amber alert” je nastao 1996. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fifteen + sixteen =